hír exkluzív díj családi házak épületek

Álomtanya aprópénzből: ez lett a legjobb ház Nagy-Britanniában


sebesp | 2019.11.14

Az északír táj lágyan hullámzó lankáiban gyökerező, egy meglévő pajta mellé két új épületszárnnyal komponált lakóház nyerte el a RIBA legjobb lakóépületnek járó elismerését.

A McGonigle McGrath iroda építészei figyelemre méltó visszafogottsággal dolgoztak a House Lessans tervezésén, így munkájuk eredményeként egy szolidan nyugodt, ugyanakkor méltóságteljes nagyvonalúságot sugárzó családi ház jött létre. Az eredmény annál is inkább figyelemre méltó, mivel a 335 000 £-os (kb. 130 millió forintos) költségvetés Nagy-Britanniában egy 235 m2-es új épület esetében igencsak karcsúnak tekinthető. A ház annak kézzel fogható tagadása annak a tételnek, hogy színvonalas épületet csak drágán lehet létrehozni.

A belfasti építésziroda a House Lessans-t egy nyugdíjas pár és már külön élő, de időként még a családi otthonba visszatérő gyermekeik igényeit szem előtt tartó álomotthonként tervezte. A családi ház két egyszerű, L alakban összekapcsolódó nyeregtetős tömegből áll, fehér betonfalakkal, horganyzott tetőkkel, amelyeket a szomszédos mezőgazdasági melléképületekkel összhangban tervezték. Az épület szinte eltűnik a lankák között, nemcsak ablakszemeire határozottan ráhúzott fémsapkája miatt, hanem azért is, mert a kiemelés helyett inkább bevágást preferáltak a tervezők, intim külső zónát hozva létre a ház körül.

A RIBA House of the Year 2019 díj értékelése szerint olyan kortárs építészetre törekedtek az alkotók, amely tükrözi a helyi összefüggéseket, a népi nyelvet és kultúrát. Az épület elegánsan egyszerű, minden túlzástól mentes, kihasználja a belső és a külső kapcsolatokat, valamint a tömegek játékát.

Az ír szórványtelepülés peremén felépült tanya a hétköznapi élet tevékenységeit helyezi előtérbe. Az építészek egyszerű alapanyagokból, alapos mérnöki pontossággal kidolgozott házat hoztak létre, amely nem csak épületként sikeres, hanem igazi otthonná tud válni.

Képek: Aidan McGrath
Építésziroda honlapja: McGonigle McGrath

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások