hír épületek tervek cikk Dagály uszoda vb

Amire minden magyar büszke lehet: tető alatt az új olimpiaképes úszóaréna


sebesp | 2016.02.19
A tervezettnél hat héttel korábban került tető a Dagály Úszóarénára. A 2017-es vizes világbajnokság központi uszodájának 2400 tonnás acél tetőszerkezete 44 méter magasan egyben a helyére került – egy Magyarországon először használt speciális technológiával –, így megkezdődhet az épület homlokzatának kialakítása.

A 2017-es vizes világbajnokság központi uszodájának 2400 tonnás acél tetőszerkezete 44 méter magasan egyben a helyére került – egy Magyarországon először használt speciális technológiával , így megkezdődhet az épület homlokzatának kialakítása.

A hatalmas acélszerkezetet a földön szerelték össze, majd egy különleges, Magyarországon eddig nem használt technológiával egyben emelték a helyére. A kivitelező Market Zrt. a 2400 tonnás tömeg felemelését 16 darab számítógéppel vezérelt hidraulikus pumpa segítségével végezte közel hat óra alatt. Ezzel az alapépület szerkezetépítési része 90 százalékban elkészült.

A helyszíni összeszerelést négy hónap gyártás előzte meg, amit három hónapon át naponta átlagosan 50 szerelő és irányító végzett tucatnyi szerelőkosaras autó és négy daru segítségével – közölte Fürjes Balázs.

A beruházást irányító Fürjes Balázs emlékeztetett rá, hogy a 2017-es rendezésre eredetileg kijelölt Guadalajara visszalépése miatt két év alatt kell fölépíteni azt, amit mások dupla ennyi idő alatt szoktak.

Ez egy olyan vizes-világbajnokság lesz, ahol az első világrekord a parton születik és az építőknek kell elérnie. Minden magyar ember büszke lehet erre a teljesítményre – fogalmazott a kiemelt budapesti fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

Fürjes Balázs jelezte, a 25 ezer négyzetméter alapterületű létesítmény a versenysport mellett a széles közönség számára is nyitva áll majd. Hangsúlyozta: a beruházás több mint egy építkezés; városépítés, amelynek köszönhetően egész Angyalföld megújul. Megépült egy kilométer hosszú gát, mely megóvja a kerületet az árvíztől. Sétány épül a Váci úti M3 metróvonal Forgách utcai megállója és az úszóaréna között, mely a világbajnokság alatt a látogatói forgalom jelentős részét fogja lebonyolítani; azt követően pedig hosszú távon biztosítja az új úszóaréna és a Dagály Strandfürdő közösségi közlekedéssel történő megközelítését. Sor kerül a környezet rendezésére, a kapcsolódó közlekedés- és közműfejlesztési beruházások megvalósítására is.

Forrás: MTI
Korábbi cikkünk a témában

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások