hír kiállítás

Átadták a II. Építészeti Nemzeti Szalon közönségdíjait


sebesp | 2019.08.26

Átadták a II. Építészeti Nemzeti Szalon közönségdíjait a finisszázs alkalmából vasárnap a Műcsarnokban.

A közönség szavazatai alapján az Új Néprajzi Múzeum és Látogatóközpont tervéért Ferencz Marcel és csapata, a Napur Architect Építészeti Iroda; a Fényarchitektúra projekt létrehozásáért Botzheim Bálint és Mátrai Péter közreműködésével Böröcz Sándor, a Lisys-Projekt munkatársa; valamint a Hubertus-kápolna projektért Tátrai Ádám, Köninger Szilárd és Stein Júlia, a CAN architects csapata kapta az elismerést - közölte a Műcsarnok az MTI-vel.

Az összegzés felidézi, hogy a II. Építészeti Nemzeti Szalonon a kimagasló hazai építészeti eredmények bemutatása mellett nagy hangsúlyt kapott az építészeti térben és annak létrehozásában egyre fontosabbá váló közösségi erő, az együttes aktivitás. Önálló tematikus egységként jelent meg a közösségépítés és az építészetben megfogalmazott szolidaritás. Külön blokkban mutatták be a mára legendává lett Miskolci Építészeti Műhely (1977-1990) tervezőinek munkásságát, a csoport létrejöttétől egészen a jelenkorig.

A Műcsarnok apszisában berendezett szekció a 20. századi magyar építészet történetének egyik legjelentősebb innovatív alkotója, a 60 éve elhunyt Medgyaszay István (1877-1959) modern építészete előtt tisztelgett. A következő nemzedékek életére, annak építészeti terére koncentrált A jövő körvonalai címet viselő egység. A Szalon egyik oldaltermében egymást követte a Hello Wood interaktív installációja, amely az építészeti gondolkodásban való részvételre ösztönözte a látogatókat és a Fényarchitektúra címet viselő kiállításrész, amely az anyagtalan fény segítségével teremtette meg a térélményt. Ezzel az installációval a Bauhaus centenáriumán az összművészeti iskola korszakos fénykísérleteire is emlékeztek a szervezők.

A kiállítás főkurátora Szegő György építész, iparművész, a Műcsarnok művészeti vezetője volt. A szalonon több mint 20 ezer néző fordult meg, a látogatók közül 1500-an szavaztak a leginkább tetsző kiállított projektre vagy épületre.

 A közönségdíj kapcsán Ferencz Marcel építész úgy fogalmazott, hogy nem a szó szoros értelmében vett épületet akart létrehozni, hanem egy nagy, meghajlított zöld felületet. "Erre a helyszínre nem lehetett klasszikus házat rajzolni. Olyan közösségi teret terveztem, amely a 21. századi város élhetővé tételének kihívásaira ad válasz, amely idevonzza a közönséget és ezzel önkéntelenül bevezeti a kultúra birodalmába" - mondta az építész.

A összegzés felidézi, hogy a Liget Budapest Projekt keretében megvalósuló épület a világ legjobb középülete díjat, valamint a World's Best Architecture kitüntetést nyerte el decemberben a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awardson. Ezzel először lett magyar középület a világ legjobbja a nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri döntése értelmében.

A 2017 vége óta zajló kivitelezésnek jelenleg a mélyépítési szakasza zajlik, a cölöpözési munkálatokat követően az alaplemez és a szigetelés kialakítása van folyamatban, majd megkezdődik a magasépítés. Az épület 2020 végére már szerkezetkész állapotban lesz. Az új Néprajzi Múzeum épületéről készült videó a https://www.youtube.com/watch?v=JwYtrxOtfBc linken tekinthető meg.

MTI

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások