hír díj

Átadták a Molnár Péter-díjat

2023-ban Juhász Veronika, Fábián Gábor és Fajcsák Dénes érdemelte ki az elismerést


projectroom | 2023.12.18

A terveik kimagasló minőségével és az építészeten túl mutató aktivitásukkal és elkötelezettségükkel is jellemezhető Juhász Veronika, Fábián Gábor és Fajcsák Dénes kapta idén a Molnár Péter-díjat. A most 18. alkalommal átadott elismerés kuriózum a hazai építészeti díjak sorában: a szakma országosan elismert szereplői magánemberként ítélik oda.

Fábián Gábor (44 éves), Fajcsák Dénes (45 éves) építész, valamint Juhász Veronika (39 éves) építész, belsőépítész és tipográfus a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán diplomázott. Az egyetemet követően Gábor elvégzi a DLA doktori képzést, majd az ÉME Mesteriskola XXI. ciklusát, miközben hat éven keresztül Váncza László mellett dolgozik. Dénes eközben hazaköltözik Egerbe, majd a Mesteriskola XXII. ciklusába jár. Veronika az egyetem alatt egy évre Nápolyt választja, később egy félévet Ticinoban dolgozik. Hazaérkezve Göde András és Kéry Balázs kezei alatt kezd belsőépítészként és Pethő László mellett építészként, közben hódolva szenvedélyének, a MOME posztgraduális tipográfus képzésén szerez diplomát.

Gábor és Dénes 2011-ben aktiválják az egyetemi évek alatt alapított, barátságukra épülő arkt építész stúdiót és ugyanebben az évben Barcelonában töltenek el három hónapot ösztöndíjjal. A kintlétük alatt kezdik el tervezni az egri Gál Tibor Pincészet épületét, melynek belsőépítészeti tervezéséhez Veronika is csatlakozik. A meglévő épületegyüttes egyedi újrahasznosításának köszönhetően az épületet 2015-ben Mies van der Rohe-díjra jelölik. A gazdasági visszaesés adta „lehetőséget” kihasználva 2013–15 között létrehozzák az Arkt Művészeti Ellátót, saját kezdeményezésre, önerő és pénzmozgás nélkül, a helyi erőforrásokra támaszkodva, építőipari, intézményi és társadalmi összefogással. A projektet 2016-ban a Velencei Nemeztközi Építészeti Biennále Magyar Pavilonjában mutatják be, æktivátorok. helyi aktív építészet címmel. 2017-ben Gábor és Dénes Europe 40under40 Awards díjazottjai. Ezt követően épül meg a noszvaji lombházak első és második üteme, melyek természetközeli élményt nyújtva úttörőnek számítanak a hazai szállásépületek körében, melyet 2019-ben Mies van der Rohe-díjra jelölnek. 2018-ban Gábor és Dénes építészeti munkásságáért és közösségszervező tevékenységéért Szendrői Jenő-díjban részesül. 2019-ben Dénes cserépfalui hétvégi házával az ezrével üresen álló, elhagyatott vidéki házak hasznosítására hívják fel a figyelmet, aminek köszönhetően Média Építészeti Díja döntőjének résztvevői. Lakóépületeikkel többször szerepelnek a Visegrádi Négyek Családi Házai vándorkiállításon. Ezek egyike a 12. kerületben épült kétlakásos lakóépület Veronika és Gábor építészeti románcaként létrejött projectroom keze nyoma.

2023-ban elkészült, Szentendre Pismány városrészében található Gyümölcstárolóból családi otthon néven ismert minimális beavatkozással nagy értéket létrehozó épületátalakításukat Mies van der Rohe- és Piranesi-díjra is jelölik.

Az építésztervezői lét mellett Dénes 2015-től Heves megyei állami főépítész, 2022-től az Országos Építészeti Tervtanács tagja. Lokálpatriótaként számos köztéri beavatkozás kötődik nevéhez. Többek között az egri első világháborús emléksétány és az Egri Lenkey János Általános Iskola udvarfestése. Gábor 2017-től a BME Építészmérnöki Kar Exploratív Építészeti Tanszékének oktatója, 2018-ban DLA fokozatot szerez. 2019-2022 között a MMA Művészeti Ösztöndíj Program ösztöndíjasa. Veronika tipográfusként számos könyv tervezője. Legkedvesebb számára Boros Géza: Minden más városnál városabb.100 bejegyzés Velencéhez című műve. Boros Géza: A Magyar Pavilon A Velencei Biennálén című könyve 2022-ben a Magyar Könyvtervezés díját nyeri el szakkönyv kategóriában és a Szép Magyar Könyv 2022 versenyen a Múzeumi művészeti könyvek kategória nyertese.

A Molnár Péter építészről (1925-2000) elnevezett díjat Winkler Barnabás, a HAP tervezőiroda vezetője, egyebek között a XXII. kerületi új városközpontot megálmodó építész alapította és finanszírozza, a névadó felesége, a most 94 éves Baló Borbála támogatásával. Mónus János építész pedig alapítása óta a szakmai díj kuratóriumának elnöke, ő tervezte egyebek között az OKISZ 1973-ban átadott székházát, amelyet az egyik legkiemelkedőbb hazai brutalista épületként tartanak számon. Velük együtt még öt neves hazai építész és a legkiválóbb magyar építészettörténész vesz Molnár Péter-díj odaítélésében: az országos Légiforgalmi Irányító Központot is tervező Kalmár László, a Sándor-palota és a Zeneakadémia rekonstrukciójának egyik tervezőjeként is ismert Pazár Béla, a Semmelweis Egyetem Szentkirályi utcai épületét jegyző Frikker Zsolt, a Stefánia úti volt Ligeti-műterem rekonstrukcióját is tervező Zombor Gábor, a Normafa Síház egyik építészeként is ismert Szabó Levente, valamint a XX. századi és a kortárs építészetet kutató Ferkai András építészettörténész.

Semmilyen szervezet nem áll mögöttük, magánemberként tisztelegnek a december 15-én, pénteken 18. alkalommal átadott díjjal a néhai Molnár Péter munkássága előtt. Minden évben olyan fiatalokat ismernek el, akik túllépnek aktuális építészeti ideológiákon és rövidtávú divatokon, kompromisszumok helyett pedig a minőség elkötelezettjei.

A díjat az adományozók baráti beszélgetés keretében Veronika és Gábor kenderbetonból épített, felesleges tereket mellőző szentendrei családi házában adták át.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások