hír díj Pro Architectura Díj

Átadták a Pro Architectura díjakat


Ware-Nagy Orsolya | 2019.11.15

A díj a magyar építészeti kultúra népszerűsítésében, a minőségi épített környezet létrehozásában, az építészeti értékek megóvásában, és az építészeti szemléletformálásban kifejtett tevékenységért, valamint a Nemzeti építészetpolitika céljai érdekében elért kiemelkedő eredmények elismeréseként adományozható. 

Ez alapján valamely jeles építészeti városépítészeti, tájépítészeti, belsőépítészeti alkotás létrehozásában kifejtett építészeti-tervezői tevékenységért, az építészeti közéletben és oktatásban, az építészeti tervezés és tervpályázatok területén elért kiváló eredményekért, továbbá (a kiemelkedő építészeti alkotás megvalósításában közreműködő) építtetők, kivitelezők körében kerül kiosztásra. 

Az elmúlt évek hagyományait folytatva 2019. évben ismét meghirdetésre került a Pro Architectura díj. A pályázat kiírásának célja nem változott: valamely jeles építészeti, városépítészeti, tájépítészeti, vagy belsőépítészeti alkotás létrehozásában kifejtett építészeti-tervezői tevékenység, a magyar építészeti kultúra népszerűsítésében, a minőségi épített környezet létrehozásában, az építészeti értékek megóvásában és az építészeti szemléletformálásban, valamint a Nemzeti építészetpolitika céljai érdekében elért kiemelkedő eredmények díjazása.

Idén miniszteri elismerésként tíz Pro Architectura díj került átadásra. Az elismerésben részesülők Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztertől vehették át a díjakat, amelyhez egymillió forint összegű pénzjutalom és adományozást igazoló oklevél is járt.

Építészeti alkotás kategóriában Pro Architectura díjban részesült:
Furu Xénia, Guttmann Szabolcs István és Wagner Péter DLA, Mányi István, Mányi Dániel, Gergely László, Kardos Gábor És Németh Krisztina, Terdik Bálint, Katona András, Riedel Miklós Márton, Gyulai Attila, a Fernezelyi, Basa Iroda Építész Korlátolt Felelősségű Társaság, Gutowski Robert, Révai Attila, Kövér István, Boczkó Ákos, Pottyondi Péter, Pottyondi Bence

Az építészeti közéletben és építészeti oktatásban elért kiváló eredményeiért Schrammel Zoltán részesült díjazásban.

Az Építtető kategóriában a Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány lett a nyertes pályázó.

Kiemelkedő építészeti alkotások megvalósításában közreműködő kivitelezőként pedig Reznicsek Zoltán kapott miniszteri elismerést

Forrás: a Pro Architectura díj honlapja

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások