színkép | 2023.06.06

A díjat 2023-ban Ottlik György kapta egy 1930-as években épült, zugligeti Bauhaus villa belsőépítészeti kialakításáért.

„Az év belsőépítésze” elismerést a Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozata ítéli oda az általa kiemelkedőnek tartott, különleges tervezői értékkel bíró belsőépítészeti munka tervezőjének.

A zsűri tagjai:

  • Dr. Finta József Kossuth díjas építész, a zsűri elnöke
  • O. Ecker Judit Ferenczy Noémi díjas belsőépítész, a MÉK Belsőépítészeti Tagozatának elnöke, a zsűri társelnöke
  • Zoboki Gábor Kossuth és Ybl díjas építész
  • Hefkó Mihály Ferenczy Noémi és Ybl díjas belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja
  • Tóth Tibor belsőépítész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Belsőépítész Választmányának vezetője
  • Láng Judit belsőépítész, a Magyar Belsőépítész Egyesület elnöke
  • Schinagl Gábor Munkácsy díjas belsőépítész, a Képző- és Iparművészek Szövetsége Belsőépítész Szakosztályának vezetője
  • Kovács Zoltán belsőépítész, a MÉK Belsőépítészeti Tagozatának vezetőségi tagja
  • Czakó Kálmán belsőépítész, a MÉK Belsőépítészeti Tagozatának vezetőségi tagja
  • Laki Péter a Laki Zrt. elnöke, a díj alapítója

Laki Péter, a LAKI Épületszobrász Zrt. alapító-tulajdonosa 1998-ban alapította díjat május 30-án, az Építészek Háza Kós Károly termében adták át.

A díjátadó ünnepség résztvevőit O. Ecker Judit a MÉK Belsőépítészet Tagozat elnöke, Hajnóczi Péter MÉK elnök, Laki Péter a Laki Zrt. elnöke és a díszvendég Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára, országos főépítész köszöntötte.

A pályázatra beérkezett munkákat Zoboki Gábor Kossuth és Ybl díjas építész, a zsűri tagja prezentáció keretében ismertette, melyben kitért a zsűri összetett munkájára és arra, milyen nehéz volt csupán egy díjat kiadni, hiszen több terv is megérdemelte volna. A magas színvonalú pályamunkák közül többek között kiemelte Horváth Péter Kornél, Magyari Éva, Somogyi Pál és Bihary Sarolta tervét, majd értékelte Ottlik György (Duplart Design Interior) díjazott pályaművét, a budapesti Dániel úti Bauhaus villa belsőépítészeti rekonstrukcióját.

A díjat egy arannyal befuttatott emlékérmet "Az építészet apotheozisa", Zoboki Gábor építész, a nettó másfél millió forintot és a díjat tanúsító oklevelet O. Ecker Judit a zsűri társelnöke és a Laki Péter, a LAKI Épületszobrász Zrt. elnök-vezérigazgatójátója adta át a díjazottnak.

A díjazott Ottlik György elmondta, tervezőtársaival Cserny Katalinnal és Szentpéteri Andrással a tervezés során, igyekeztek azt a kézműves, iparművész szemléletet visszahozni, ami az un. “Werkstätten” (műhelyek) szellemiségére volt jellemző a Bauhaus korszak idején, az 1920-as és 30-as években. Alázattal és tisztelettel minden, a korra jellemző építészeti elemet próbáltak megtartani, és ezeknek megfelelő hangsúlyt adni, vagy újra értelmezni, újra gondolni azokat.

Részletes leírás és fotók a duplart honlapján.

Fotó: Maczkó Erzsébet

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások