hír akadálymentesség iroda access4you

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során


MagócsiAnikó | 2024.05.02

Az akadálymentesség szempontjának egyre fontosabb szerepe van az építészetben, világszerte egyre több vállalat törekszik arra, hogy inkluzív környezetet alakítson ki.

Az Access4you védjegy garantálja, hogy egy épületben az akadálymentes környezet biztosítva van. A Nordic Light Trio fejlesztésével kezdődően a Skanska azt a célt tűzte ki maga elé, hogy épületei elérjék a legmagasabb akadálymentességi minősítést. Legutóbbi projektje, a H2Offices is folytatta ezt az utat, fenntartva és tovább fokozva az akadálymentesség magas színvonalát. Hogy egy épület mindenki számára könnyedén használható legyen, az többek között magában foglalja a motoros bejárati ajtókat, az érintésmentes megoldásokat, a széles bejáratokat, a fogyatékossággal élő személyek számára fenntartott mellékhelyiségeket minden emeleten, valamint az olyan gyakorlati segítséget nyújtó technológiákat, mint a jelnyelvi tolmácsprogramok és a hordozható indukciós hurok a hallássérült személyek számára.

Az épületek akadálymentességének legfontosabb szempontjai:

  • Külső környezet és megközelítés: Az épületek könnyű megközelíthetőségének biztosítása a tömegközlekedési eszközök közelsége, a biztonságos megközelítési útvonalak, szegélyrámpával ellátott parkolóhelyek, valamint a könnyű használhatóság érdekében kialakított rámpákkal és lépcsőkkel ellátott bejáratok révén.
  • Függőleges és vízszintes közlekedés: Az épületeken belüli mozgás megkönnyítése jól megtervezett liftekkel, folyosókkal és nyitott terekkel, amelyek minden felhasználó számára navigálhatóak és biztonságosak
  • Létesítmények funkcionalitása: a tervezés során kiemelten fontos a rendelkezésre álló létesítmények önálló használhatósága mindenki számára, beleértve az egyszerű kommunikációt lehetővé tévő recepciós területeket és akadálymentesített mellékhelyiségeket.
  • Belsőépítészeti kialakítás: A felhasználói élmény fokozása átgondolt belsőépítészeti tervezéssel, amely a navigációt, az egyszerű használatot és a biztonságot helyezi előtérbe.
  • Evakuálás/vészhelyzetek: Minden felhasználó biztonságának megteremtése vészhelyzetekben jól elhelyezett vészhelyzeti berendezéseken és egyértelműen jelölt biztonsági zónákon keresztül

Miért fontos az akadálymentesítés?

“Akadálymentesség nélkül nincs inklúzió. Az akadálymentesség és az erről szóló megbízható, részletes információ a fogyatékossággal élő emberek (re)integrációjának első lépése, amely azonban nem csak nekik, a népesség 16%-ának könnyíti meg az életét, hanem a babakocsival közlekedők, az idős, mozgásában korlátozott emberek és a baleset vagy műtét miatt átmenetileg sérült emberek számára is segítséget nyújt. Nagyra értékeljük a Skanska példamutató elkötelezettségét egy mindenki számára befogadóbb világ iránt.” – mondta Berecz Balázs, az Access4you International alapítója és ügyvezető igazgatója, aki maga is 15 éve kerekesszékkel közlekedik.

 “Ha az épületeket mindenki számára könnyen hozzáférhetővé tesszük, az számos előnnyel jár. Először is, az akadálymentes környezet jelentősen kiszélesíti az elérhető potenciális munkavállalók körét a munkáltatók számára, lehetővé téve számukra, hogy a képzett munkavállalók sokféle csoportját megismerjék. Ez az inkluzivitás nemcsak a munkaerő-felvétel szempontjából előnyös, hanem az értékes, esetleg fogyatékossággal élő alkalmazottak megtartása szempontjából is, biztosítva, hogy hozzájárulhassanak a szervezet fejlődéséhez. Továbbá az akadálymentesség lehetővé teszi, hogy több fogyatékossággal élő ember férjen hozzá szolgáltatásokhoz és létesítményekhez, és vegye igénybe azokat, elősegítve ezzel a befogadóbb társadalom kialakulását. Az inkluzivitáson túl az akadálymentes tervezésben rejlő biztonsági fejlesztések a balesetek számának csökkenéséhez vezethetnek. Ez pedig az alacsonyabb kockázat miatt hozzájárulhat a biztosítási díjak csökkentéséhez. Mindezek nagyon kézzelfogható előnyök." – mondta Ábrahám András, a Skanska magyarországi kereskedelmi fejlesztési egységének H2Offices projekt igazgatója.

 

(forrás: sajtóközlemény)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások