cikk eecfa kelet-európai építési piac

Az EECFA kelet-európai építési piacainak alakulása 2026-ig


buildecon | 2024.06.26

A kelet-európai régió egésze bővülni látszik, és az EECFA továbbra is optimista 2026-ig. A török építési piac fellendülése olyan erősnek tűnik, hogy ez ellensúlyozhatja a zsugorodó orosz építési teljesítményt. Ukrajnában a viszonylag jó növekedési adatok oka az, hogy nagyon alacsony szintről jön vissza – áll az EECFA új előrejelzésében.

Az orosz építési teljesítmény növekedését tavaly az emberek fizetőképességének növekedése, az üzleti aktivitás helyreállása és a dinamikus gazdasági fejlődés biztosította, de a kilábalási tendenciák lassulnak a külső megszorítások és a belső negatív tényezők miatt. A lakásépítés és a mélyépítés továbbra is kulcsfontosságú az ágazat számára, de ezek dinamikája függ a kormányzati részvétel mértékétől és az elkülönített költségvetési források nagyságától. Bár a lakásépítésre a következő években negatív tendencia a forgatókönyv, a 2024-2026-os teljes építési piac visszaesése nem nagyon valószínű, mivel a piacot az export infrastrukturális projektek építése fogja támogatni.

Törökország gazdaságát a tavalyi földrengések és az emiatt szükségessé vált újjáépítés terheli. A kormány ezen finanszírozási kötelezettségei egybeesnek a hagyományos, megszorításokat igénylő gazdaságpolitikához való visszatéréssel. A hatalmas újjáépítési kiadások nagy költségvetési hiányt okoztak, és ez a mélyépítést érinti a legrosszabbul. A magas kamatlábak megfizethetőségi problémákat okoztak a banki hitelek, főként a jelzáloghitelek esetében, így a lakásvásárlások többnyire részvényfinanszírozásra támaszkodnak, és fedezetül szolgálnak az infláció ellen. A lakásengedélyek száma nőtt az idei első negyedévben a földrengés sújtotta régiókban kiadott engedélyek miatt. Emellett a magánszektor is egyre inkább hajlandó kereskedelmi épületekbe beruházni.

Ukrajna nagy előrelépést tett a háború következményeinek leküzdésében és gazdasági növekedést is mutat. Az újjáépítés kérdése azonban kritikus. A piac fő problémái az emelkedő árak és az építőanyaghiány, illetve a növekvő logisztikai költségek és a szakképzett munkaerőhiány. Az energetikában az energiatermelő létesítmények azonnali helyreállítása szükséges a stabil villamosenergia biztosításához. A lakások helyreállítását és építését célzó állami és nemzetközi programok valószínűleg hozzájárulnak majd az építési piac élénkítéséhez. Az elkövetkező években a piac jövője, minden eddiginél jobban, három dologtól függ majd: a fronton elért eredményektől; Ukrajna szubjektivitásától a nemzetközi színtéren; és attól, hogy képes lesz-e megvédeni érdekeit az orosz diplomáciával szemben.

Forrás: EECFA 2024 Nyár Előrejelzés. Cikk: EECFA és Buildecon

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások