hír exkluzív épületek iroda India kereskedőház morphogenesis

Baljós érzéseket kelt a világ legnagyobb irodakomplexuma


sebesp | 2023.07.27

Gyémántkereskedőknek ad otthont az indiai Surat Diamond Bourse, amely a Pentagont megelőzve a világ legnagyobb irodaházáva lett.

A Morphogenesis építésziroda tervei alapján elkészült a Surat város szélén található, 660 000 m2-es irodaház, melyet a "város a városban" elvén terveztek, hogy otthont adjon a világ legnagyobb gyémántkereskedői közösségének. Nagyobb, mint a Washington DC melletti 620 000 m2-es Pentagon iroda, amely 1943-as elkészülte óta, 80 éve viseli a világ legnagyobb irodaháza címet.

A Surat Diamond Bourse alapkoncepciója az volt, hogy olyan architektúrát hozzanak létre, amely felvértezi a világ legnagyobb gyémántkereskedői közösségét, önmagukat erősítsve. Alapvetés volt a tervezők számára, hogy olyan épületet hozzanak létre, amely megfelel használói életstílusának és üzletvitelének. Ezt úgy próbálták elérni, hogy részletes esettanulmányokat készítettek a közösség működéséről, legyen szó a tranzakciók informális módjáról, a társadalmi interakció fontosságáról, és még sok egyébről.

Az "ikonikusnak, de nem grandiózusnak" szánt épület kilenc 15 emeletes szárnyból áll, amelyek egy központi folyosó köré vannak rendezve. A szárnyakon belül 4717 iroda található 67 000 gyémántszakember számára, többek között vágókkal, polírozókkal és kereskedőkkel. Az irodák mérete 28-tól több mint 10 500 m2-ig terjed.

Az épületet úgy alakították ki, hogy a telephely bármelyik bejárati pontjáról bármely iroda hét percen belül elérhető legyen. Az összes irodaszárnyat egy központi gerinc köti össze, amely egy sor átriumból áll. Ez a központi blokk a végén legyezőszerű árnyékolókba nyílik, hogy levegőt engedjen be az épületbe.

Az építészek a 20. század stílusirányzataiból is merítettek, de nem igazán sikerült a korszak nagyjainak nyomdokába érniük. Monoton, ismétlődő formák, elnagyolt részletek, egymásra néző, rideg homlokzatok inkább keltik a bezártság, a minden feletti kontroll érzetét, mint a környezetre való reagálást, az épületben dolgozók számára biztosítandó kellemes munkakörülményeket. Nagyobb sikerrel jártak volna, ha egyetlen stílusban mélyednek el, építészettörténeti emlékikben történő keresgélés helyett.

Képek: Surat Diamond Bourse

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások