exkluzív rendezvény Szerbia vályog

Balkan Earth Konferencia és Regio Earth Fesztivál 2019, Szerbia


Bihari Ádám | 2019.10.18

Egy rendkívül színvonalas szakmai esemény vendégei voltunk az idei nyár végén Szerbiában. A Regio Earth Fesztivál idei házigazdája Dragana KOJIČIČ és csapata (Earth&Crafts) nemzetközi szintre emelte az addig még gyermekcipőben lévő vályogépítészeti találkozót.

Az első két megrendezett Regio Earth-höz hasonlóan ez idei fesztivál is a tudásátadásról, egymás mesterségének megismeréséről, kapcsolatépítésről és általában a földépítészet ügyének előremozdításáról szólt. Idén az eseményt megelőzte egy Balkan Earth Conference névre hallgató kétnapos konferencia, ahol nagynevű európai előadók mutatták be munkásságukat: Hanno Burtscher (Ausztria), Léo Boulicot (Franciaország), Filipe Jorge (Portugália), Gernot Minke (Németország), majd a balkáni országok egy-egy képviselője prezentálta a földépítészet helyzetét országában. A konferencia a fesztivállal folytatódott, ahol megnövekedett létszámmal megkezdődtek a különböző vályogépítészeti workshop-ok és bemutatók.

Az esemény jelentőségét mutatja, hogy több mit 30 országból, többek között Indiából, Argentínából, Chiléből stb. érkeztek résztvevők  és  előadók, a belépőt vásárló érdeklődő vendégek száma meghaladta a 100 főt. A magyar csapatot Bíró Árpád, Révész Gabriella, Gápár János, Barna Gergely, Gacsályi Kinga és én, Bihari Ádám, a Környezettudatos Építők Szervezete (Körépítők) tagjai képviseltük.

A fesztivál 2020-ban visszatér Magyarországra, ahol a Körépítők csapata már lázasan dolgozik az előkészületeken.

A Regio Earth – Közép- és délkelet-európai földépítészeti fesztivál© egy évenkénti esemény a föld alapú építészetről, építkezésről, tervezésről és művészetről. Az esemény a Kelet-közép-európai régióra összpontosít, hogy erős, határokon átnyúló hálózatot hozzon létre a térségi szakemberek (építészek, mérnökök, kézművesek, professzorok, kutatók stb.) számára.

Az elsődleges kapocs a térség országai között a nevezett régió közös földépítészeti öröksége, és a fő cél az, hogy kortárs módszereket találjunk ennek integrálására a jelen dinamikáiba. A rendezvény másik fontos célja a nagyközönség elérése, hogy népszerűsítsük a természetes alapanyagú építészetet.

A fesztivál elindításának ötlete Alina NEGRU-tól, Alessandro SERRA-tól és jelen cikk szerzőjétől származik, akik három barátként tértek vissza hazájukba a grenoble-i földiépítészeti központokból (CRAterre és amàco).

Jelenleg a fesztivál “márkaneve” három civil szerveződés tulajdona: a magyarországi Környezettudatos Építők Szervezete, a romániai TERRApia és a szerbiai Earth and Craft; és évente e három ország egyikében zajlik.

Az első alkalomra (2017) Vas megyében, Oszkóban került sor, a másodikra (2018) Buzad faluban, a romániai Banat régióban, a harmadikra pedig (2019) Mosorin faluban, Szerbiában.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások