sebesp | 2016.11.13
Bán Ferenc, tokaji születésű Kossuth-díjas építőművész, címzetes egyetemi tanár, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja a Nemzet Művésze díjat vehette át Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől és Fekete Györgytől, a Magyar Művészeti Akadémia elnökétől a Pesti Vigadóban.

Az alábbiakban az eseményen elhangzott méltatásból idézünk.

"Az építészet több mint vizualitás, rajzkészség. Ez csak feltétel. Kemény szakmai felkészültség nélkül mit sem ér” – vallja Bán Ferenc, aki az ország északkeleti régiójában végzett 50 esztendős munkásságával, magas szintű, következetes és Európában is számon tartott építész, életművet hozott létre. Hivatását mindvégig a nemzetközi élvonal szintjén művelte. Kereső, kísérletező, innovatív építész, aki a szellemi úttörők családjába tartozik. A magyar építészetre gyakorolt hatása erőteljes és megfellebbezhetetlen. Alkotásai nemzetközi érdeklődést és elismerést teremtettek a hazai építészetünknek, őt pedig magas szakmai és emberi tekintélyű, országos elismertségű építész mesterré tette.

Számos, nagy léptékű középület alkotója, melyek a rá jellemző nagyvonalú szerkezetválasztás, a professzionális tér és tömegalakítás révén a mai Magyarország kultikus erejű pozitív üzenetei és biztatásai a jövő számára – remélhetőleg – így válnak majd a nemzeti emlékezet részévé. Alkotó munkája, mesteriskolai és egyetemi oktatótevékenysége révén gondolkodása, emberi tartása ösztönző volt több fiatal generációra, sokan követték és követik, mesterként tisztelik.

Felfogása szerint az tekinthető építésznek, aki folyamatos szakmai kihívások elé néz. Makacsul keresi az építészettel kapcsolatos gyökereket, és a különböző kifejezési módokat, mert a kultúra minden ága hordoz olyan általános érvényű értéket, amely nélkül – mint fogalmaz – az ember csak szakbarbár lehet. Élete, személyes példa is. Példája annak, hogy a kiemelkedő tehetséggel és az erős akarattal megáldott emberek nehéz körülmények ellenére is jelentős, nemzetközileg elismert alkotóvá válhatnak."


Forrás: Nyíregyháza.hu
 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások