cikk

Bearanyozott keretek


d.adel | 2023.06.28

Hétköznapitól elrugaszkodó, különleges kivitelezéssel készült az a lipcsei lakópark, melynek elhelyezkedése önmagában is ikonikus szerepet tölt be a város életében: az évszázados múlttal rendelkező terület kifejezetten elegáns része a városnak, ahol korábban számos művészeti és tudományos intézmény működött.

A közelmúltban elkészült társasház szokványostól eltérő homlokzati megvalósításával remekül illeszkedik a modern építészeti látásmódot idéző környezetbe, ugyanakkor finoman tükrözi a városrész múltjának fényét. A hangsúlyos szerepet betöltő ablakok ennek megfelelően szintén rendhagyó formában jelennek meg: Gealan-acrylcolor arany színben.

A Lipcsében található Goldschmidtstraße lakóparkot már elhelyezkedése miatt is átitatja a történelem. Kétszáz évvel ezelőtt a mai épület helyén könyvesbolt, majd a Mitteldeutsche Volks-Zeitung szerkesztősége működött. Most azonban, egy izgalmas megjelenésű, 52 lakásos társasházzal emeli a környékre általánosságban is jellemző eleganciát.

Az épület homlokzata önmagában is rendhagyó struktúrájú, emeletes, kazettás elrendezésével. Ezt a figyelemfelkeltő vizuális megjelenést emelik ki a Gealan S 9000-es profilrendszerrel készült ablakkeretek, egy igazán nem hétköznapi, metálcsillogású arany Gealan-acrylcolor színnel. A meleg, ugyanakkor fényűző hatást keltő, szokásostól eltávolodó megjelenés ízléses módon teszi barátságossá az épület szigorú vonalvezetését.

A Gealan profilalapok természetesen számos különféle geometriai kialakítással készülnek, és ahogy a Goldschmidtstraße lakópark esetén a legkülönfélébb építészeti irányzatú homlokzatokba illeszthetők, széleskörben alkalmazhatók egyedi vizuális látvány kialakításához. Mindemellett jól átgondolt és szigorúan tesztelt műszaki tartalmukkal jelentősen javítják az épületek energiahatékony működését, amely régebbi, műemlék-jellegű épületnél kifejezetten előnyös megoldást jelent. A különleges profilválasztás miatt a házat a Gealan 2023. májusában a „Hónap Épületének” választotta.

Élettel teli akrilüveg színek

A bemutatott arany mellett több más egyedi, izgalmas, mégsem hivalkodó árnyalatot is kínál a Gealan, amelyekkel szintén hangulatos megjelenés tervezhető a komorabb hatású antracit és grafitos színnel szemben. A bronz és gyöngybézs kifejezetten meleg tónusokkal tekintetet vonzó, elegáns vizuális hatás érhető el, azonban a legnagyobb népszerűségnek továbbra is a sötétebb földszínek örvendenek. Ezt figyelembe véve a Gealan 2023 szeptemberétől az ilyen színezésekhez vizuálisan jobban illeszkedő sötétszürke felmelegedés- és deformálódásbiztos profilalapot is kínál.

Szép és elnyűhetetlen

A gyártó sajátfejlesztésű technológiája a PMMA, színes akrilüveget PVC-vel kombinálva hoz létre egy, a normál műanyaghoz mérten többszörösen ellenálló, karc- és lepattogzásbiztos, illetve UV-álló felületet. Emellett a homogén bevonati réteg szálcsiszolási technikájának köszönhetően az esetleges szennyeződések is nehezebben tapadnak meg rajta, melyből következően a tisztítások igényének száma is jelentősen csökken. Azonban nem csak egyedül műszaki és technikai tulajdonságai teszik a Gealan-acrylcolor® felületet kiemelkedővé: a 9 alap és további ötven egyedi keverésű színnel rendelkező paletta rugalmas és szabad tervezhetőséget is biztosít - ahogyan ezt a Goldschmidtstraße lakópark megragadó jellege is sejteni engedi. 

Még több izgalmas kialakítási lehetőség a Gealan-acrylcolor®-ral

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások