cikk exkluzív EBI Építésaktivitási Jelentés ipar magyar építőipar projektinformáció raktárak

Belehúztak az ipari ingatlanok és raktárak fejlesztői

Elemzés – EBI Építésaktivitási Jelentés 2018. 3. negyedév


buildecon | 2018.11.23
Az elmúlt években az ipari ingatlan és raktárépítések nagyobb sebességre kapcsoltak. Ugyanakkor a lendület némileg talán csökkenni látszott 2018 első 9 hónapja alapján, legalábbis a megkezdett kivitelezési munkák értéke körülbelül 9%-kal alacsonyabb volt mint 2017 azonos időszakában – a legfrissebb EBI Építésaktivitási Jelentés szerint.

Az év első három negyedévében 208 milliárd forint értékben kezdődtek meg építési munkálatok a szektorban, melyből az EBI Építésaktivitási Jelentés harmadik negyedéves Aktivitás-Kezdése 55 milliárd forint volt.

2018-ban indult legnagyobb ipari ingatlan és raktárépítési projektek között van a Mercedes-Benz K2 OF lakkozó üzemének építése Kecskeméten, a Samsung lítiumos akkumulátorgyárának bővítése Göd-Felsőgödön, valamint szintén készül a REHAU-Automotive autóalkatrész gyártóüzeme Újhartyánban, és az SK Innovation akkumulátorgyárának I. üteme Komáromban.

De nemcsak üzemi épületek kivitelezése kezdődött meg idén, több telephely és logisztikai beruházás is kivitelezési fázisba lépett, ezek közé tartozik például a PEPCO Logisztikai Központjának építése Gyálon.

Az elmúlt 3 év rekordját döntheti meg a befejezett beruházások összértéke a szektorban, melynek összege az év január és szeptember közötti időszakában 228 milliárd forintot tett ki, ami magasabb mint a teljes 2015-ös és 2017-es évet jellemző, és mindössze 2,7%-kal marad el a teljes 2016-os év Aktivitás-Befejezés értékétől.

Az idei évi legnagyobb értékű befejezett ipari ingatlan és raktárberuházások között van az Apollo Tyres gumiabroncs-gyártó üzeme Gyöngyöshalászon, a Goodman Üllő Airport Logisztikai Központja, a Mercedes 020 karosszéria üzeme Kecskeméten és a Bosch regionális központja Hatvanban.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés megrendelése: ebi@ibuild.info

A cikket írta: Tancsics Tünde, Eltinga

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások