sebesp | 2022.06.26

Ki ne szeretne egy saját stéget a víz felett? Ez a berlini társasház megvalósítja a víz felett ejtőzni kedvelők vágyát.

A Love Architecture and Urbanism stúdió építészei Délkelet-Berlinben épült új apartmanházukat magasba emelt stégekkel tették különlegessé. Az épületet a saját erkélyek és a külső galériák szokatlan kombinációja teszi egyedivé.

A projekt egy új, tíz hektáron elterülő városnegyed része, amelyet jelenleg a Dahme folyó nyugati partján, Berlin-Grünauban épül. 1936-ban a közelben zajlottak az olimpiai evezős versenyek, ez magyarázza a Regattastrasse máig fennmaradt nevét.

A folyó nyugati partján álló két új, sötét fával burkolt épület között található a Love Architecture and Urbanism ötemeletes épülete, mely hozzájuk csatlakozva, triptichonszerű hatást kelt. Huszonnyolc lakás található ebben az épületben, melyek mindegyike egyik oldalon a napos délnyugat felé, másik, északkeleti oldalon pedig a folyóra néz.

A Dahme partján lévő lejtő felett az épület szokatlan külső képet mutat: az épülettől elhúzott, lépcsőzetesen elhelyezett teraszok sora, amelyek megemelt stégekre emlékeztetnek. A csökkentett számú, fehérre festett, ferde alátámasztáson nyugvó teraszlemezeket betonból öntötték.

A stégek az egyetlen, központi elhelyezkedésű lépcsőhöz csatlakoznak; külső galériaként és félig privát erkélyként is funkcionálnak a lakások bejáratai előtt. A teraszok olyan erős karaktert kölcsönöznek az épületnek, hogy szinte azokat értelmezzük épületként, hiszen mind vizuálisan, mind tartalmilag meghatározzák a házat.

Képek: Jasmin Schuller / detail.de

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások