hír Bjarke Ingels környezettudatosság BIG stratégiai terv

A BIG nem aprózza el, most éppen újratervezi a Földet


sebesp | 2020.11.07

Bjarke Ingels a Masterplanet elnevezésű projekjén dolgozik, melynek célja a Föld újratervezése az éghajlatváltozás megállítása érdekében.

Bjarke Ingels, a BIG alapítója a Föld Mestertervén dolgozik, hogy bebizonyítsa, a fenntartható emberi jelenlét megvalósítható a Földön a meglévő technológiák alkalmazásával. Ingels számításai szerint még a várható 10 milliárd lakos is magas életminőséget élvezhet, ha a környezeti kérdéseket holisztikusan kezelik.

Amikor az építészek egy városi tömböt vagy egy városnegyedet rajzolnak fel, gyakran készítenek stratégiai tervet, egy olyan dokumentumot, amely meghatározza a megoldandó problémákat, megoldási javaslatokat kínál, és képet alkot a jövőről, amelyen azután az összes érintett fél tovább munkálkodik. A Masterplanet-ben a BIG ezt a gondolkodást terjeszti ki az az egész Földre, meghatározva, hogyan lehet a bolygót átalakítani az üvegházhatású kibocsátások csökkentése, az erőforrások védelme és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében.

Az egyes épületek léptékében történő gondolkodás már nem elég. Ha egyetlen épület léptékében gondolkodunk, nagyon keveset tehetünk, de valahányszor egy léptékkel kibővítjük a feladatat határait, tovább bővülnek a lehetőségek.

A Masterplanet a környezeti problémákat 10 szakaszra osztja két alcím alatt. Ezek az öt környezetszennyező ágazat (a közlekedés, az energia, az élelmiszeripar, az ipar és a hulladékgazdálkodás), majd a fenntartható élet öt pillére (a biológiai sokféleség, a víz, a szennyezés, az egészségügy, valamint az építészet és az urbanizmus).

Ingels már egy ideje töprengett az ötleten, de a koronavírus-járványra adott globális válasz tette világossá számára, hogy egy ilyen méretű globális terv lehetséges.

"Ha hasonló döntést tudnánk alkalmazni a klímaválság ellen, azt gondolom, hogy sokkal hatásosabban és sokkal gyorsabban kezelhetnénk, mint ahogyan ma elképzeljük" – véli Ingels. Véleménye szerint az egységes és a bolygó egészére kiterjedő megközelítés kulcsfontosságú, és az építészek, nem pedig politikusok vagy aktivisták, rendelkeznek az intézkedési terv összeállításához szükséges készségekkel és tudással, mivel ez egy szakmai feladat, és az éghajlatot, ahogyan a Covidot sem érdekli a politika.

A Masterplanet dolgozatának központi eleme az egységes villamosenergia-hálózat létrehozása, amely minden országot megújuló energiával lát el, ez megoldaná az aránytalan ellátás jelenlegi problémáját. A világ összes napelemének összekapcsolásával a bolygó nappali oldala végtelenül energiát szolgáltathat az éjszakai oldalra – javasolja Ingels. A műanyaghulladék-újrafeldolgozó üzemeket nemzeti szinten kellene megtervezni olyan országokban, mint az Egyesült Államok. Azon közösségek számára, amelyeket a tengerszint emelkedése már közvetlenül fenyeget, lebegő városokat lehetne építeni az lakosság elhelyezésére.

Ingels nem szereti magát semmilyen konkrét ideológiához vagy politikai projekthez társítani. Mégis úgy véli, a skandináv stílusú szociáldemokráciának vannak egyértelmű előnyei. Ő és családja általában New Yorkban töltik az idejüket, de nem sokkal azután, hogy a Covid-19 járvány márciusban a várost érte, egy időre visszaköltöztek Koppenhágába. "Úgy tűnik, hogy egy jóléti állam talán jobban felszerelt" – mondta a Time magazinnak adott interjúban. "A méltányosság jó dolog válság idején: közegészségügy, társadalombiztosítás és ingyenes oktatás – jól működik!"

Bjarke Ingels azt tervezi, hogy füzetek formájában adja ki elképzeléseit, és előadások keretében népszerűsíti majd.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások