hír pályázat díj tervpályázat bölcsőde

Bóbita, tojás, átalakított kockaház a bölcsődepályázat nyertesei között


sebesp | 2020.03.02

Tizennyolc nyertes terv született a bölcsődeépítési ötletpályázaton, a díjazottaknak elismerő oklevelet adtak át.

Elismerő oklevelet adott át Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) elnöke és Kovácsné Bárány Ildikó, a bölcsődei ügyek koordinációjáért felelős miniszteri biztos a bölcsődeépítési ötletpályázat tizennyolc díjazottjának hétfőn Budapesten.

Novák Katalin a Kincs épületében tartott díjátadón hangsúlyozta, hogy soha nem volt ekkora igény a bölcsődékre, mint most. Hiába van másfélszer annyi, több mint 51 ezer férőhely Magyarországon, mint 2010-ben, ez sem elég – fűzte hozzá.

Kiemelte: a cél az, hogy 2022-re mindenkinek helyben, lakóhelyéhez vagy munkahelyéhez közel bölcsődei férőhelyet biztosítsanak. 2010-hez képest kétszer annyi településen működik bölcsőde, az üzemeltetésük, működtetésük pedig négyszer annyiba, évente 40 milliárd forintba kerül – tudatta.

A bölcsődék építésénél, felújításánál, bővítésénél segítségre van szükség, a pályázat nyertes tervei pedig mintaként, segítségül szolgálhatnak a bölcsődei beruházásokat megrendelőknek – közölte az államtitkár.

A Miniszterelnökség, az Emmi, a Lechner Tudásközpont és a Kincs által tavaly októberben meghirdetett pályázatra három kategóriában – új épület, meglévő intézmény bővítése, meglévő kockaház átalakítása – negyven pályaművet nyújtottak be. Ezek közül nyolctagú bizottság választotta ki a tizennyolc nyertes tervet, amelyeket a Kincs megvásárolt – ismertette a részleteket.

Hozzátette: a nyertes tervekből kiadványt állítanak össze, amelyet a bővítések során mintaként lehet használni.

A nyertes pályaművek a Bölcsődepályázat honlapján tekinthetők meg.

(MTI)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások