hír pályázat Liget Budapest Városliget

Bojkottáltak a tájépítészek? Csak hét érvényes pályázat érkezett a parktervezésre


sebesp | 2016.04.19
Múlt héten lezárult a Városliget parktervezési pályázata. A nemzetközi tervpályázatra csak hét érvényes pályamű érkezett, ami azért is meglepő, mert ekkora volumenű parkrendezési beruházás utoljára 1974 és 78 között volt, épp itt a Városligetben. Döntés május közepén lesz.

A tájépítész szakma ugyan nem bojkottálta egységesen a Városligetre kiírt parktervezési pályázatot, de úgy tudjuk, többen azért nem indultak, mert eleve elhibázottnak vélik a koncepciót. A Városliget közpark, ehhez képest az épületek elhelyezéséről és a konkrét tervekről már döntés született. Így a tájépítészek kénytelenek voltak a pályázaton a meglévő épületek igényeihez igazítani a parkot (illetve azt, ami megmarad belőle), holott a park elsődleges szerepe a szakma szerint megkérdőjelezhetetlen.

Mások alternatív tervet nyújtottak be, amelyben a közpark megújítását épületek nélkül mutatták be. Ezeket a terveket nyilván eleve kizárták a bírálatból, így a végén mindösszesen 7 érvényes pályamű maradt fenn a rostán. Remélhetőleg a közvélemény majd megismerheti az alternatív terveket is. Eredményhirdetés május közepén várható.

Forrás: Városliget.info

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások