sebesp | 2021.09.17

A RIBA közzétette a 2021-ben Stirling-díjra esélyes épületek listáját. Meglepetésre egy két évvel ezelőtt bontásra ítélt épület is a rangos elismerés várományosai közé került.

A Stirling-díjra esélyesek felsorolásban Stanton Williams az egyetlen iroda, amely korábban már elnyerte a díjat, 2012 -ben a Sainsbury Laboratóriummal. Idén a publikus és privát helyeket nagyvonlúan egymásba fonó cambridgei Key Worker Housing projektje miatt került be a listára. Ugyanebben a városban a Marks Barfield Architects vallási hagyományokat, fenntarthatóságot és helyi értékeket ügyesen összekomponáló központi mecsetje szerepel még a rövid listán.

A jelöltek sorában van még a Grafton Architects a Kingston Egyetem épületeként megvalósult többszintes kolonnáddal körbeölelt Town House akadémiai épülete, a  szépen tájba illesztett Windermere Jetty Museum (Windermere Móló Múzeum) az Észak-Angliai Lake Districtben, a Carmody Groarke irodától és a kecses Tintagel Castle Footbridge Cornwallban, melyet a Ney & Partners és William Matthews Associates jegyez.

Az igazi kakukktojás azonban az Amin Taha vezette Groupwork iroda 15 Clerkenwell Close néven futó projektje. Nemcsak azért, mert az összes többit a hagyományoknak megfelelően RIBA Nemzeti Díj elismertjei közül választották ki, de azért is, mert ahogy mi is megírtuk korábban az épület nem sokkal megépülte után bontási határozatot kapott a kerületi önkormányzattól.

A Stirling-díj zsűrije „elképesztő építészeti diadalként” jellemezte, hogy a london belvárosában természetes kő tartószerkezettel megépült sikeres fellebbezés eredményeként sikerült elkerülnie a bontást.

Tavaly a Stirling-díjat nem ítélték oda a koronavírus-járvány miatt, hiszen a díj belső szabályzata értelmében minden díjra jelölt épületet személyesen kell felkeresniük a zsüroroknak.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások