sebesp | 2020.08.18

Budapest huszadik századi építészetének két újabb meghatározó eleme került a megsemmisülés útjára. A tervezők Pázmándi Margit és Ferencz István.

A Munkásőrség országos parancsnokságának és tisztképzőjének központjaként készült el 1985-ben a kétszeres Ybl-díjas Pázmándi Margit (ÁÉTI) tervezte masszív hasáb, mely a Gellért-hegy nyugati oldalának képét meghatározta az elmúlt évtizedekben. Korábban a Balassi Intézetnek is helyet adó, előregyártott betonpanel homlokzatú épület helyére a Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozó központja kerül. A vonatkozó kormányrendelet értelmében a jelenleginél magasabb, akár 35 méter magas új objektum is kerülhet a helyére, a településképi, tervtanácsi vagy akár a helyben élők véleményének megkérdezése nélkül, hiszen kiemelten közérdekű beruházásról, és az azzal összefüggő nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyekről van szó.

Az újpesti egykori Ady Endre Művelődési Központ Ferencz István (Északterv) Kossuth-díjas építész munkája, szintén az 1980-as évek közepéről. Míg a forgalmas István út felé erőd jelleggel jelenik meg, a tömb belsejét feltáró átlós bejáratok ék alakú sarkaival a kultúra hajóját formálják.

Az épület a hozzá tartozó telekkel 2019-ben egy lakásépítéssel foglalkozó beruházó vállalkozás kezébe került. Tekintettel arra, hogy az értékesítés előtt még intézményi besorolású telket az eladó önkormányzat időközben többek szerint megkérdőjelezhető módon vegyes területfelhasználási egységbe sorolta, kevés esély van az épület megmaradására.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások