hír épületek Borászat Bordi Péter

BORD Építész Stúdió: az Etyeki Kúria Borászat épülete


Csépé | 2012.06.08
2012. június 5-én került sor az Etyeki Kúria Borászat új épületének alapkőletételére. Az új ház, melyet a BORD Építész Stúdió tervezett, nemcsak jól illeszkedik a borvidék hangulatához, de az Etyeki Kúria Borászat jelképe is lehet a jövőben.

Hagyományos formákat ötvöz modern megoldásokkal az Etyeki Kúria Borászat új épülete, melynek terveit a BORD Építész Stúdió készítette el. Az épület új épületének bejáratát egy markáns fasor jelöli majd ki, mely a lejtővel párhuzamosan futva keresztezi az Öreghegyet feltáró utat. Ez a fasor lesz az Etyeki Kúria Borászat „kapuja”, melynek lábánál egy védett, kertes bejárati öböl fogadja majd a látogatókat. Innen léphetünk be az épület üvegezett előterébe, amelyen keresztül átláthatunk a borbemutató teraszra és a mögötte elhúzódó szőlőültetvényre. Az előtérből nyílik a vinotéka nagy belmagasságú, tágas tere és a reprezentatív borbíráló tér, melynek tömege a telek hossztengelyével párhuzamosan mélyen benyúlik a szőlőbe. Míg a tér bejárati zónája védett és alacsony belmagasságú, a szőlő felé, a kilátás irányában haladva egyre inkább felnyílik, szinte már a környező természet részévé válik. A borbíráló térből kiléphetünk a teraszra, onnan pedig besétálhatunk a szőlőültetvénybe. A látogató a bejárati előtér folytatásában, egy üvegezett közlekedőn haladva végigkövetheti a szőlő érkezését a régi présház épületébe, bepillanthat az üzem területére, a palackozóba, valamint egy üvegfödémen keresztül a látványpincébe is.

Az üzemi területek a reprezentatív funkcióktól teljesen szeparáltan kerülnek kialakításra. A telek üzemi bejárata egy, a völgyben futó útról nyílik. A meglévő présház fa épületében történik a szőlőfogadás, innen gravitációs úton kerül a szőlő a pinceszintre, ahol az erjesztés, érlelés és raktározás történik. A palackozás, címkézés a régi üzemi épület földszintjén zajlik majd. A földszinti kiszolgáló és szociális blokk, valamint a tetőtérben található iroda- és tárgyalótér az üzemből és a nyitott bejárati öbölből is elérhető. A tetőtéri irodák hangulatát különösen egyedivé teszik a tömeget szétszabdaló üveg bevilágító rések (egyébként a teljes beruházásban kiemelt szerepet kap a környezettudatosság és a környezeti, természeti adottságok lehető legnagyobb arányú kihasználása). A különböző nagyságú levegős és szűk terek ritmikusan sorolódnak az épületben, a különböző szinteken lévő terek több helyen összekapcsolódnak, a fény a nagy felületű üvegfalaknak, a hosszú résbevilágítóknak és a megnyitott oromfalaknak köszönhetően az egész épületet átjárja. Az épület falai nyersbetonból készülnek, a nyeregtetők kerámia cseréppel burkoltak, a borbíráló tér falai pedig a tetőcseréppel megegyező kerámia homlokzatburkolatot kapnak. A nyeregtetők oromfalai teljes felületen víztiszta üvegezésűek, ezzel is növelve a fényt a belső terekben.

Az 500 millió forint értékű beruházás keretében az Etyeki Kúria alapterülete a jelenlegi 220 m2-ről 1100 m2-re nő, és jelentős fejlesztés történik a borászati technológia terén is. Az épület kivitelezése 2012 tavaszán megkezdődött. A komplexum és környezete várhatóan 2013 tavaszára nyeri el végső formáját, de az idei szüretet már az új üzemi területeken bonyolítja le az Etyeki Kúria.

 
Felelős építész tervező: Bordás Péter
Építész kollégák: Benke Róbert, Bődi Imre, Holovits Annamária, Pém Ildikó, Szendrői Júlia, Tolvaj Tamás

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások