cikk

Borotéka, az erdei nyaraló


d.adel | 2023.10.29

Festői fenyőerdő a lengyelországi Kolonia Karcmy közelében, amely generációk óta kedvelt nyaralóhely. A kis hétvégi házakat tulajdonosaik szeretettel gondozzák és modernizálják és néha megjelenik egy-egy új épület is, amilyen a szokatlan formájú Borotéka.

A tulajdonos, aki kezdettől fogva határozott elképzelésekkel vett részt az épület tervezésében és kivitelezésében, régi álmát valósította meg a családja és barátai számára létrehozott kis erdei menedékhely megépítésével. A helyi építési szabály szerint a beépíthető terület 35 % lehetett, így minden apró részletet át kellett gondolni. A nagyvonalú konyhatér, a vendégek elszállásolására is alkalmas kandallós nappali, a hálók felé vezető vezető lépcső alá tervezett fürdő, a tárolót és az épületgépészetet rejtő terület aprólékos közös munka eredménye volt. A belső design kialakításáért a lódz-i Zarvsy Stúdió belsőépítésze, Jan Sekulas volt a felelős: a feladat olyan belső enteriőr kialakítása volt, amely a visszafogottságot, a komfortot és az otthonosságot ötvözi a skandináv stílussal.

Egy kis Skandinávia Lengyelország közepén

A szerkezetek kialakítására is vonatkoztak a megbízó az épülettel szembeni minőségi elvárásai, nem csupán az építészeti kialakításra. A kivitelezést egy elismert, faépületeket gyártó svájci cég végezte, amely 100%-ban előkészített, egymáshoz tűpontosan illeszkedő elemekből álló szerkezetet gyártott az igényekre tervezett épület megépítéséhez. A végeredmény: erős kontraszt a belterek finoman kidolgozott, fehérre lazúrozott felületei és az épület rusztikus, fekete homlokzata között.

Különleges forma különleges épületburokban

Az épületnek négyzetes alaprajza ellenére érdekes megjelenést ad az átlós tetőgerinc. Az ennek köszönhetően mindkét oldalon emelkedő ereszmagasságú tető megépítése kreatív feladat elé állította Lech Chrzanowski bádogos mestert.

A tetőn és a homlokzaton végzett minőségi munka is hozzájárult a ház különleges karakterének kihangsúlyozásához.

Az alumínium épületburok precíz kialakításán túl a tető vízelvezetése is speciális feladat volt. Ennek megoldását a homlokzat mögötti rejtett ereszcsatorna beépítése jelentette. A külső behatásoknak ellenálló, gyakorlatilag karbantartásmentes Prefalz P.10 fekete színű alumínium burkolat generációkon át védi majd a rendhagyó formájú nyaralót.

A tetőn és akár a homlokzaton jól mutató Prefalz alumínium burkolatok akár alacsony hőfokon is könnyen formálhatók, íves tetőtől a bonyolult tetőfelépítményekig, kupolatetőkig vagy nagy felületű tetőkig változatos és kreatív felhasználási lehetőséget tesznek lehetővé. A sokoldalú, 19 standard színben, sima és stukkó felülettel, minden rendszertartozékkal együtt elérhető, nagy teherbírású anyag hosszú élettartama alatt nem rozsdásodik. A P.10 kiváló minőségű felület-tartósságáról a coil coating eljárás gondoskodik, ez a bevonat évtizedeken át védi a lemezt az időjárás hatásaitól, a szennyeződésektől és felel azok színtartóságáért.

  • Funkció: Nyaraló, Jamborek (Lengyelország)
  • Építészet: Rafał Stramski, Danzig
  • Kivitelező: L. CH Roofs Sp.z o. o.
  • Homlokzat típusa: Prefalz, P.10 fekete színben
  • Foto: PREFA | Croce & Wir

További információ: Prefa Magyarország

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások