hír épületek Budapest Danubio T2a

Breeam Excellent (Kiváló) minősítést kapott a budapesti Danubio lakoház tervezési fázisban


sebesp | 2018.06.12
A legmagasabb szintű, egyben legismertebb nemzetközi környezetvédelmi szabvány, a BREEAM Excellent (Kiváló) minősítését kapta tervezési fázisban a Duna-parton épülő Danubio projekt.

Ez az első olyan lakóépület Magyarországon, amelynek terve megfelel egy független szervezet, a Brit Építési Kutatóintézet (BRE) környezettudatos épületminősítési rendszere által támasztott szigorú fenntarthatósági követelményeknek.

Az építészeti terveket készítő T2.a Építésziroda építészei és szakági tervezői másfél éve dolgoztak azon, hogy az épület tervével a minősítés követelményeinek megfeleljenek. A terv minősítése után a megvalósítási fázisban a környezettudatos kivitelezés melletti elkötelezettségét már bizonyított fejlesztőnek és a tulajdonosoknak lesz komoly szerepe abban, hogy a ház a kritériumoknak megfelelően készüljön el 2019. második félévében.

A Brit Építési Kutatóintézet (BRE) környezettudatos épületminősítési rendszere, a BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assesment Method) a legelismertebb a világ önkéntességen alapuló, környezettudatos épületminősítési módszerei közül, amelyek nemzetközi szinten is összehasonlíthatóvá teszik a minősített ingatlanokat. A szervezet most először adott ilyen magas besorolást magyar lakóingatlanhoz, melynek tervezése során figyelembe vettek, hogy a BREEAM minősítés feltételei minél szélesebb körben részei legyenek a koncepciónak. Mivel tervezési fázisban a megcélzott kreditek több mint 70 százalékát teljesítette a projekt, kiérdemelte a BREEAM Excellent tanúsítványt.

A szelektív hulladékgyűjtés és a megújuló energiaforrások használatán kívül többek között azt jelenti, hogy a fejlesztő vállalta, hogy az energiafogyasztást és a vezetékes víz fogyasztását folyamatosan mérik, az értékeket kijelölt fenntarthatósági tanácsadó ellenőrzi. A több mint 300 lakás lakóinak elégedettségét a hőérzetre, a szellőzésre és a világításra vonatkozóan külön is mérik majd a használat első három évében. A tanúsítvány garancia arra is, hogy a tervek szerint a beruházás a helyszín ökológiai értékét jelentősen növeli, miközben a környezetre gyakorolt káros hatások szigorú határértékeknek felelnek meg.

A független brit szervezet szempontrendszere szerint végzett minősítés fő témakörei a menedzsment, egészség és közérzet, energia, közlekedés, vízhasználat, anyaghasználat, hulladék, területhasználat, ökológia és szennyezés. A témakörökön belül pontok (kreditek) szerezhetők a meghatározott feltételek teljesítésével. A minősítés két – tervezési és megvalósulási – fázisban történik. A minősítésnek megfelelt (Pass, 30%), jó (Good, 45%), nagyon jó (Very Good, 55%), kiváló (Excellent, 70%) és kiemelkedő (Outstanding, 85%) fokozatai vannak.

Forrás: Realista.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások