cikk

Breuer Marcell nem Marcell, hanem Marcel


Timon | 2022.07.29

Világhírű magyar építészünk nevét – sajnálatosan – mindenütt helytelenül, rosszul írják. Ez tiszteletlenség vele, és nevének megcsúfolása.

Nem a Magyar Helyesírási Szótár szerinti írásmódot kell alkalmazni, mint manapság teszik, hanem ahogy Ő maga is mindig használta nevének aláírását, magyarul. 1934-ben miután hazaköltözött, Fischer Józseffel kötött szerződést, amelyben közös tervezésről állapodtak meg, mert a Mérnöki Kamara zsidó származása miatt nem vette fel tagjai közé, így önállóan nem tervezhetett. Ezt a szerződést Breuer Marcelként írta alá.

Major Máté professzor az Akadémiai Kiadó Architektúra sorozatának hetedik kötetében – helyesen – Breuer Marcelnak írja nagy építészünk nevét. – Az Adatbázis Kft. 1989 óta vezeti az Arcanum Magyar Életrajzi Lexikont. Ebben is – helyesen – szerepel Breuer Marcel neve.

Ezen időpontok óta azonban Breuer Marcel nevének írása – érthetetlen módon –sok helyütt megváltozott. Így a Budapesti Építészei Központ (FUGA) Budapest, V. kerület, Petőfi Sándor utca 5. szám alatti Breuer Marcell terme – helyesen – Breuer Marcel terem. Hasonlóképpen az interneten is a helytelen írásmód fordul elő gyakorta a magyar megnevezéseknél: Breuer Marcell, csak az angol nyelvű cikkekben írják helyesen Marcel Breuer nevét. Legutóbb a Tervlapon 2022. 07.06-án Mezősi Ágnes által közzétett írás: „Breuer Marcell – Egy ékszerdoboz Svájcban” címmel és 2022.07.20-án ugyancsak Mezősi Ágnes által jegyzett cikk: „Breuer Marcell – Egy guggoló óriás a hegyoldalban” helytelen írásmóddal közlik nemzetközi hírű építészünk nevét. A címek helyesen: „Breuer Marcel – Egy ékszerdoboz Svájcban” és „Breuer Marcel – Egy guggoló óriás a hegyoldalban.”

Adjuk meg neves építészünknek a tiszteletet és helyesen írjuk le mindenütt Breuer Marcel nevét!

Érd, 2022. július 26.

Timon Kálmán

(Mielőtt sietve javítottam volna a kifogásolt tervlap-cikkeket, beütöttem Breuer Marcell nevét a keresőbe. Breuer Marcell Lajos néven született,  Marcel Breuerként lett világhírű és e néven szólították őt Németországban, majd pedig Angliában. Mivel huzamos időt később már nem töltött Magyarországon, nem tudhatjuk, hogyan használta volna a nevét. Mivel számos kétnyelvű/kétlaki embert ismerek, akik az adott nyelvi környezet szerint az egyszerűség kedvéért két keresztnevet használnak, fenntartom a lehetőségét annak, hogy Marcel Breuer, a híres építész Marcel legyen, itthon viszont továbbra is Marcell.

– Ware-Nagy Orsolya, szerk.)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások