hír tervek cikk exkluzív Danubio Duna Foka-öböl lakások lakóház lakóingatlan XIII.

"Csak kliséktől mentesen, tisztelettel lehet a Duna-partra tervezni”

Folyóra reagáló építészet


noravasony | 2018.03.20
Budapest északi részén, a XIII. kerületben a FOKA-öböl és a Rákos-patak között épül a Duna-parti építészet egyik legkorszerűbb és legkarakteresebb beruházása, a Danubio.

“A hajóépítésben egységben jár a mérnöki precízióval kivitelezett műszaki és az esztétikai tartalom. A kifinomultság és a mérnöki tudás ilyen magas szintű kombinációja mindig is vonzott építészként, és talán befolyásolt a Danubio tervezésekor is. A Duna-part a város egyik legfontosabb egysége, ahova csak kliséktől mentesen, tisztelettel, nagyon magas színvonalon lehet építeni.” – mondja Turányi Bence, a budapesti FOKA-öböl déli partján épülő lakóház tervezésével megbízott építész, aki nem először foglalkozik a Dunával. “A folyó partjához kapcsolódó lakóépítés utoljára az 1930-as években volt európai szintű. Az építészettörténeti támpontot számomra a Szent István park jelenti, amely kiállta az idő próbáját: eleganciáját, szellemi és műszaki minőségét tekintve mintaként szolgál. Ehhez viszonyítva kell a 21. századi európai lakásépítés elvárásainak megfelelni”. – teszi hozzá az építész. A nevével fémjelzett T2.a Építésziroda referenciái között szerepel többek között a Lágymányosi-öböl korábbi, nemzetközi szinten is sikeres revitalizációja, így a koncepció kialakításakor saját korábbi munkájának tapasztalataira is támaszkodott. A fejlesztői csapat bátorságát mutatja, hogy a különleges helyszín támasztotta lehetőségeket felismerve szembe mert fordulni azzal a szokásos gyakorlattal, amely a gazdaságosság reményében karakter nélküli, zsúfolt, kis teraszos házakat hoz létre – akár a Duna-parton is. Ezzel szemben a Danubio olyan épület lesz, melyben szinte az összes lakás a Dunára is néző, a beltér szerves folytatásaként funkcionáló, nagy méretű, fedett külső térrel rendelkezik. A fejlesztés további pozitív eleme, hogy a beruházó vállalta a kapcsolódó közterületek teljes tájépítészeti rendezését, valamint közhasználatú vízparti sétány és plázs kialakítását az öböl déli oldalán. A fenntartható- és környezettudatos fejlesztés jegyében a Danubio, a jelenlegi lakóépület fejlesztések közül Magyarországon egyedülálló műszaki tartalommal valósul meg, és egyben az első olyan hazai lakóingatlan-fejlesztés, amely a világ vezető fenntarthatósági értékelési módszerének, a BREEAM-nek Excellent (Kiváló) vagy Very Good (Nagyon jó) tanúsítványára számíthat.

Budapest északi részén, a XIII. kerületben a FOKA-öböl és a Rákos-patak között épül a Duna-parti építészet egyik legkorszerűbb és legkarakteresebb beruházása, a Danubio. A területnek közvetlen kapcsolata van a Duna főágával és az FOKA-öböllel, valamint a Rákos-patakkal is.
A városlakók számára fontos fejlemény, hogy a beruházás jóvoltából magas tájépítészeti minőségben rendezésre kerülnek az ingatlan közelében lévő közterek is. A Danubio közhasználatú, mindenki számára elérhető Duna-parti sétányt, játszóteret, pihenőparkot, valamint egy, a Kopaszi-gát plázsához is hasonló, homokos strandot hoz létre a budapestieknek a Duna főága és a FOKA-öböl mentén – így kapcsolva be a területet a környék és a város életébe.

A lakóház fekvése és építészeti koncepciója alapján is elkülönül a Budapestet most is jellemző lakóépület fejlesztésektől. Az épület több módon is kiaknázza a terület legfőbb előnyét, a dunai kilátást, és szakít számos, korábban megváltoztathatatlannak tűnő fejlesztési elvvel. A “belülről kifelé” tervezés módszerét alkalmazva az emberi lépték, az élményszerűség felől közelít a tervezéshez: a Dunára tájolt, élhető méretű, fedett teraszok valódi átmeneti teret jelentenek a belső és külső területek között. A Danubio teljes értékű térként kezeli a külső tereket, ami a közvetlen panorámával együtt gyakorlatilag a “penthouse” lakások élményét nyújtja az összes lakásnak.

A koncepció a panoráma, a folyóval való egység, a harmonikus térélmény alapvetéseitől jut el egy, az egész épületen következetesen végigfutó homlokzati egység megtervezéséig, közvetve pedig a folyami eleganciát idéző megjelenésig. Ez a törekvés hozta létre az épület rendhagyó alakját is: az építész a klasszikus, pontszerű beépítési séma helyett azért tervezett nagyobb léptékű, középen megtört alakzatot, mert a tájolási előnyök kiaknázása mellett így dinamikus és megfelelő méretű épülettömeg jön létre a Duna Aréna szomszédságában. Az épület déli irányú megdöntése egyrészt tárgy- és szoborszerű alakzatot hoz létre, ugyanakkor energetikailag kedvező módon árnyékolja és csökkenti a déli oldal nyári hőterhelését, ezzel gazdaságosabb üzemeltetést eredményez.

A Brit Építési Kutatóintézet (BRE) környezettudatos épületminősítési rendszere (BREEAM - Building Research Establishment Environmental Assesment Method) a projektet terv fázisban értékeli. Az értékelési folyamat végén a fejlesztés Excellent (Kiváló) vagy Very Good (Nagyon jó) minősítésre számíthat. A független szervezet célja az épített környezet minőségének javítása. A BREEAM támogatja a csökkentett energia fogyasztású épületeket, és az olyan beruházásokat, amelyek kisebb beavatkozást gyakorolnak a környezetre.

A Danubio építészeti koncepcióját a Lágymányosi-öböl sikeres revitalizációjáról, és a közelmúltban elkészült, európai szakmai szinten is jegyzett, színes üvegburkolatáról felismerhető Simplon Udvar tervezőjeként ismert Turányi Bence vezette T2.a Építésziroda jegyzi. Az építésziroda és a fejlesztésért felelős Somfalvi Péter ingatlanfejlesztő célja, hogy a Danubio projekt európai mércével is magas színvonalú építészeti és műszaki minőségben készüljön el, a környékbeliek számára élhető környezetet biztosítson, és a XIII. kerület és Budapest büszke lehessen rá. Átadását 2019. második félévére tervezik.

Az épület két szárnyát központi elem köti össze: a hotelélményt idéző lobby a megérkezés helye. A 9 lépcsőházi mag fogatolt elrendezéssel tervezett emeletein különböző sémák mentén alakítottak ki több mint 300 lakást kompakt mérettől (45 négyzetméter) akár 150 négyzetméterig. A tipikus emeleti elrendezési sémában két nagyobb átmenő, és két kisebb, délre tájolt lakás közül lehet választani, amelyek belső kialakítása – a szobák száma, mérete, a konyha pozíciója lakáson belül – is igény szerint változtatható. A séma azonban a vevői igények függvényében akár szintenként is eltérhet.

További információ: www.danubio.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások