sebesp | 2011.09.08
Az Architectural Review ez évi díját egy passzívház technológiával megépített, meleg fafelületű belső tereket rejtő németországi épület nyerte. A zsűri az energiatudatosság mellett a kortárs villaépítészet hűvös, de intelligens megvalósítását is kiemelte a JustK névre keresztel projekt esetében.
Tübingeni kastélyára néző déli domboldalon szinte elvész a monolitikus tömegként megfogalmazott ötszintes épület az 1920-as évekből származó lakóházak között. A stuttgarti AMUNT építésziroda tervezői a környéken jellemző többszintes tetőtérbeépítés helyett egyetlen tört síkokkal határolt tömbben formálták meg a hatfős család otthonát, ezzel elégítve ki a Szövetségi Építési Előírások környezetbe illesztésre vonatkozó paragrafusát. Az egymástól így már elválaszthatatlan külső fal és tetősíkokat szürke gumimembránnal borították, ami leginkább egy tengeri halász viharkalapjára emlékeztető formát eredményezett.

A fenntarthatósági és energiahatékonysági elvek az épület faszerkezetű kialakításához vezettek, így a szerkezetet 136 előre gyártott, az összeszereléshez szükséges és a gépészeti vezetékek helyét is tartalmazó elemből állították össze. A fal- és födémpanelek natúr fa felületei a belső terekben csak a világos karaktert megőrző szappanos felületkezelést kaptak, így a helyiségek rendkívüli letisztultságot, egyúttal természetes melegséget sugároznak.

Milyen a jó lakótér? Erre a kérdésre keresték a választ a ház építészei. Az eredmény flexibilis alaprajz, melynek köszönhetően az épület akár két önálló lakásként is használható. Ezt a két független megközelítési lehetőség teszi lehetővé. A belmagasságok átgondolt megválasztása csökkenti a lépcsők helyigényét, kevesebb a közlekedőterület. A konyhát tolóajtó köti össze a hozzá kapcsolódó terasszal, így jó időben egyetlen fedett-nyitott térként használható.

A mindössze 138m2 alapterületű családi ház tervezésekor a passzívházak energiaigény kritériumának elérésére összpontosítottak. Ehhez a rendkívül kompakt épülettömeg mellett a passzívházak esetében megszokott hőszigetelésre és gépészetre is szükség volt. A déli homlokzatok nagy üvegfelületeivel télen jelentős naphő-nyereséget érnek el, ugyanakkor az ablakok hagyományos zsalugáterként működő külső árnyékolói nyáron megakadályozzák a túlmelegedést. A terepszinten elhelyezkedő bejárat zsilipként működik a külső és belső között. A földszinti padló egy részét megemelték, helyet biztosítva a szellőző rendszerhez kapcsolt 75m2-es talaj-levegő hőcserélőnek. A 365n2-es telken felépített épület energiaigénye 14,4kW/m2 évente.
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások