pályázat Prefa „Fémlemez fedés az építészetben 2012” díj

Családias, szakrális és közösségi – alumínium változatos funkcióban

„Fémlemezfedések az építészetben” – a PREFA 2020. és 2021. évi építész- és építészhallgatói pályázatainak eredményei


Rajki Diána | 2021.06.25

Átadták a PREFA 2020. és 2021. évben „Fémlemezfedések az építészetben“ mottóval meghirdetett országos versenypályázatának díjait. A két pályázatra összesen 34 mű érkezett, és ezek közül kilencet díjazott a zsűri. A legjobbakat bemutató összevont eredményhirdetést online is közvetítették az érdeklődőknek.

Az alumínium tetőfedő és homlokzatburkolati rendszerek fejlesztésével és gyártásával foglakozó PREFA Hungária Kft. a pályázattal a minőségi fémlemezfedések és burkolatok széleskörű és időtálló, felhasználását díjazza és mutatja be évente, immár hetedik alkalommal. A két évben összesen 34 pályamű érkezett az építész és építészhallgatói kategóriában. Ezek jól példázzák a fémlemezfedések és burkolatok változatos, praktikus és térhez illeszkedő felhasználási lehetőségeit. A két év összevont díjátadó ünnepségen a zsűri összesen 9 díjat osztott ki.

A pályázati anyagok értékelésére 2020-ban és 2021-ben résztvevő zsűri tagjai:

  • Erő Zoltán, Budapest főépítésze, okl. építészmérnök, vezető tervező
  • Eltér István, a Magyar Építész Kamara elnökségi tagja
  • Horváth Sándor, egyetemi adjunktus, BME Épületszerkezeti Tanszék
  • Ráday Mihály, elnök, Budapesti Városvédő Egyesület
  • Nemere Judit, építőmérnök, ügyvezető igazgató, PREFA Hungária Kft.

 

A gyakorló építészek megvalósult vagy tervezés alatt álló, műemlék vagy modern, köz- vagy lakóépülettel pályázhattak, amely PREFA anyaggal fedett vagy burkolt.

Nemere Judit, a PREFA ügyvezető igazgatója köszöntőjében elmondta: „Az alumínium már az 1850-es évektől elérhető anyag volt az építőipar számára, és számtalan külföldi példa mutatja alkalmazását műemlékeken is. Magyarországon mégis hosszú évek kitartó munkájának eredménye, hogy ma már remek műemléki felújításokon lehet ott ez az innovatív anyag. Ma már a megvalósult épületek beszélnek helyettünk.”

 

A zsűrinek mindig nehéz dolga van, amikor egy óvodát, lakóépületet vagy egy műemléki templomon végzett munkát kell összehasonlítani. Ezt mutatja, hogy 2020-ban a beérkezett 11 pályamű között három megosztott első díjat osztott ki.

Megosztott első díjat kapott Bényei István és Lukács-Nagy Ádám Telkiben lévő családi házáért. Az anyaghasználatról Erő Zoltán a következőképpen vélekedett: „Ez a kisméretű, pikkelyes burkolat voltaképp emberléptékűvé teszi az egész együttest, és nem válik idegenné a kézközelben, a testközelben alkalmazott fémlemez, hanem valamilyen módon egy nagyon természetes összhatást kapunk a kész épületen.”

 

Megosztott első díjban részesült Madarasi-Papp Rita gyulafirátóti óvoda és bölcsőde megvalósításáért, amely Eltér István szerint „összességében és belsőépítészetében karakteres, egyedi alkotás, amely jó használati lehetőséget biztosít a gyermekek és óvónők számára egyaránt.”

 

A harmadik megosztott fődíjat Wéber József és Jármai Zsolt Lőrinc svábhegyi Anna réti miséző- és emlékhely tervéért ítélte oda a zsűri.

„Az épület tömege, formája, alaprajza oly letisztult és egyszerű, hogy abból elvenni nem sokat lehet, hozzáadni pedig nem érdemes. A helyhez és a formához kiválasztott anyagok és szerkezetek a legjobb megoldásnak bizonyultak, minden igényt kielégítenek. A ház viszonylag egyszerűen, gyorsan és olcsón megépíthető. Szellemisége időtálló alkotás minden tekintetben” – mondta az eredményhirdetésen Eltér István.

 

Az építészhallgatók pályázatai közül 2020-ban Jobbik Eszternek ítélte a zsűri az I. helyet a budapesti rozsdaövezetbe tervezett restaurátorműhelyért. „Hallgatói tervről lévén szó, elmaradhatatlanok az épületszerkezeti részletek; ezzel is jelképezve az építészmérnöki képzésünk művészeti és műszaki kettősségének ma még meglévő egyensúlyát. A részletek szakszerűek, mutatva a pályázó hallgató elkötelezettségét a megvalósíthatóság irányába is” – mondta Horváth Sándor, a zsűri tagja a pályaműről.

 

2021-ben a gyakorló építészek kategóriában I. helyezett lett Berecz Tamás DLA és Katók Edit „Home Office” irodaháza Siófokon. Ez egy igazi „home office”! Belső burkolatai otthonossá teszik a rétegelt lemezburkolatok, a gondosan megtervezett bútorok, az otthonos részletek, mind-mind olyan minőséget képviselnek, ami akár egy lakóépület is lehetne" – mondta a pályaműről Erő Zoltán, a zsűri tagja.

A megosztott II. díjat kapott Czira Roland István Békésben lévő református templom felújításáért. „A műemléki templom felújítása jó kezekbe került. A példaértékű tervezői és kivitelezési munka kiváló megvalósulást eredményezett" – hangzott el Eltér István értékelésében.

A megosztott II. díjat kapott Nagy-Miticzky Szabolcs, Farkas Mária Magdolna budapesti társasház megvalósításáért, amelyről Eltér István értékelésében a következők hangzottak el: „Önmagában gondos építészeti alkotás, amely a szabályok betartásán túl érzékenyen reagál a környezetére, a múltra, mégis a jövőbe mutató mű.”

 

A III. díjat Béres Attila Vonyarcvashegyen lévő szálláshely terve nyerte el. Horváth Sándor, a zsűri tagja a következőket mondta a pályaműről: „A pályázó olyan típus-épület terveit dolgozta ki, mely – akár a tényleges helytől függetlenül – elvonulásra és természetközeli szálláshelyre ad lehetőséget. Ez ma egyre kedveltebb funkció.”

 

2021-ben a hallgatói pályázatok közül a zsűri a legjobbnak Nagy Stefánia munkáját ítélte, aki az első díjat a Perbálon lévő gazdasági és közösségi tér terveiért. „Az épület összes részlete mérhetetlen gondossággal meg van tervezve, mind a belsőépítészeti részletek, mind a homlokzati elemek, voltaképp a téglakötések szintjéig végig van gondolva a ház" – emelte ki Erő Zoltán a pályaműről.

 

A díjazott pályaművek alkotói a pénzjutalom mellett meghívást kapnak a PREFA hagyományos szakmai kirándulására, amelyen az osztrák gyártó központ meglátogatásán túl jelentős PREFA alumíniummal megvalósult épületeket is meglátogatnak a résztvevő szakemberek. A kirándulást a cég 2022 tavaszára tervezi.

 

További információ: www.prefa.hu

www.prefapalyazat.hu

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások