cikk

Csillogó alumínium vezet a zöld pokolba


d.adel | 2020.11.05

Az új Allianz Stadion Bécsben a csapatot és a szurkolókat is lenyűgözte különleges megjelenésével, átgondolt térszervezésével és modern infrastruktúrájával.

Ezüstösen csillogó, alumíniummal borított futurisztikus alagút vezet az SK Rapid Wien új Allianz Stadionjába, a „Zöld Pokolba”, melyet a német építész, Guido Pfaffhausen tervezett. Feladata nem csupán abból állt, hogy egy célratörő sportcsarnokot tervezzen, sokkal inkább egy „boszorkányüst” megvalósítása volt, ami magába gyűjti a stadionban felszabaduló érzéseket.

„Boszorkányüstöt építünk, ezért mindent olyan szűken és meredeken fogunk elhelyezni, hogy felforrjon a stadion” – meséli Guido Pfaffhausen a Rapid-Stadionról alkotott elképzelését. Pfaffhausen – aki 25 évvel ezelőtt Sylvia Staudte tájépítésszel közösen alapította az „Architektur Concept Pfaffhausen + Staudte GbR” építészirodát – nagy sportlétesítményekre és multifunkciós csarnokok építésére specializálódott. Ismeri azt a kihívást, hogy egy sportcsarnok ne csak funkcióját töltse be, hanem gondoskodjon a megfelelő energiaszintről és a hangulatról is. „Ez az érzések játéka” – fogalmazza meg a feladatot. „Mire van szüksége a csapatnak, hogy jól teljesítsen, mi teszi boldoggá a szurkolókat, hogy válik a csarnok nyereségessé, és az üzemeltetők elégedetté” – összegzi Pfaffhausen a releváns kérdéseket.

A hangulat a legfontosabb

Pfaffhausen saját tapasztalatából tudja, hogy minden sikeres stadion alapja a hangulat. „A Te csapatodat, a Te városodat, a Te egyesületedet kell látnod benne” – hangsúlyozza az építész. Az alapkoncepció már az első vázlatokon jól látszott: a stadionnak a lehető legmeredekebbnek és legszűkebbnek kellett lennie, hogy a látogatóknak mindig az legyen az érzése, teltház van. Ezen kívül fontos szempont volt a beláthatóság, hiszen a lelátó minden pontjáról a pályát, nem pedig az előttünk ülők tarkóját kell látnunk. Egy ilyen léptékű projektnél további, fontos kritériumoknak is meg kell felelni, mint például a menekülési útvonalak, mosdók, és mozgáskorlátozott bejáratok.

Egy cső a stadion szívében

A Rapid-Stadion szívébe a szurkolók egy 20 méter átmérőjű csövön jutnak be. Ennek a legelején látható a csapat címere. A cső az épület két nagy részéből az egyiket alkotja. A másik a stadionrész, melyet Zöld Pokolnak neveznek. „Fényben úszó épületet akartunk alkotni, melynek zöld színűnek kellett lennie. A sportban és a fociban a színekkel is játszhatunk. Mivel a csapat színe zöld, így a stadionjuk is zöld lehetett, ezzel is az érzelmekre hatunk. Az elkészült épület úgy ragyog a fényben, mint egy drágakő” – magyarázza az építész.

Az anyagválasztás nagyon gyorsan megtörtént. Ennek során több fontos szempontot is figyelembe vettek, például: az átforduló tetőnek és a homlokzatnak egy anyagból kellett készülnie. Erre a feladatra a PREFA alumínium kompozit lemeze tökéletes volt. Segítségével még a bonyolult csomópontokat, mint a sok íves sarkot, ablakszegéseket is meg lehetett valósítani. Az eredmény kifejezetten dinamikus, fémes megjelenés, ami tökéletes összhangban van a zöld színnel és a látszóbetonnal.

Háromezer négyzetméter alumínium

Összesen mintegy 3 000 m2 alumíniumot építettek be az épületbe. „Jól néz ki és hosszú az élettartama” – hangsúlyozza az építész. „Hiszen a projekt során a hosszú élettartam szintén meghatározó volt. Tapasztalatból mondhatom, hogy ha a PREFA termékeit alkalmazhatjuk, minden sokkal könnyebbé válik. Máshol csak egy darab lemezt kapok, és magamnak kell kialakítanom az elemeket. A PREFA esetében már rengeteg előregyártott dologgal is dolgozhatok” – dicséri Pfaffhausen a terméket.

Nem utolsósorban a PREFA termékek árukkal is beleilleszkedtek a büdzsébe, így a meghatározott összegből tudtak egyedit alkotni.

PREFA Hungária Kft., Budaörs

(X)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások