sebesp | 2020.09.25

A Narnia-projekt egy komplex mérőlabor és szerverközpont lesz az Újlipótvárosban, mely varázslat, mítikus és beszélő állatok fantáziavilága helyett műszerek hideg valóságát ígéri.

Az MC mérőlabor és szerverközpont egy többfunkciós műszaki létesítmény, melynek építési munkálatai május végén kezdődtek el az NMHH Visegrádi utcai telephelyén. A 2022 tavaszára elkészülő, közel 17,7 milliárd forintos fejlesztés keretében megvalósuló új épületszárny három föld alatti és öt föld feletti szintből áll majd. A többfunkciós létesítményben hosszú távon biztosíthatják nemzetközi színvonalon a hatóság számára szükséges informatikai hátteret.

Az új épületszárnyban helyet kapnak majd irodák és tárgyalók, mélygarázs, továbbá egy négykapacitású számítógépes adatközpont, egy Európában különlegesnek számító mérőkamra, konferenciaközpont és több laboratórium.

Az új épületszárnyban folytatandó tevékenységeteket az elmúlt húsz esztendőben kényelmetlen körülmények között végezték. A jövőben nemcsak a munkakörülmények lesznek kényelmesebbek, hanem nemzetközi színvonalú technológiával is felszerelik a hírközlési hatóság mérőbázisát. Az új labor ahhoz is elegendő teret és berendezéseket biztosít majd, hogy a jövő önvezető autóit vizsgálják.

Fontos szempont volt a zöld szemlélet az épület tervezésekor. A megvalósítás során arra törekszenek majd, hogy arculatában és energetikai megoldásaiban illeszkedjen a hatóság jellegéhez, előtérbe helyezve a környezetbarát és hatékony megoldásokat.

Az épületben a gázt nem vezetik be, a fűtést hőcserélőkkel biztosítják, így az energiafelhasználás minimális lesz. Tetőkertek kialakításával növekedni fog a zöldterület, a növényeket az összegyűjtött csapadékvízzel öntözik majd. Környezetvédelmi szempontból ugyanakkor kevésbé előnyös megoldás a közösségi közlekedési kapcsolatokkal remekül ellátott területen a dolgozók számára épülő mélygarázs.

A C. S. Lewis képzeletében megalkotott Narnia világáról elnevezett, de való világunkat nagyon is behálózó projekt a Grabarics Építőipari Kft. kivitelezésében valósul meg, a Nirmana Építésziroda Kft. tervei alapján.

Forrás: Magyar Építők

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások