sebesp | 2012.11.26
A dánok nem akarnak beletörődni abba, hogy az ország szinte egésze unalmas lapály, ahol még síelni sem lehet, ezért a Skidome Denmark projekt keretében egy darab Alpok megépítésére készülnek.

A Danski utazási ügynökség felkérésére készített koncepcióterv több mint három kilométer kül- és beltéri lejtőt, freestyle-parkot, szállodát, éttermet és üzleteket tartalmaz, melyből 100.000 négyzetméter fedett terület. A CEBRA építésziroda tervének meghatározó eleme a hatszögletű hópelyhet formáló, három, középen összekapcsolt 700 méter fesztávú ív. Egy kupola bordáiként egymáshoz kötődő ívek hídként emelkednek a Gudenåen folyó fölé, a legmagasabb pont eléri a 110 méteres magasságot.

Az alapötlet az volt, hogy el kellene vinni a síelés élvezetét a síkvidéki dánoknak. Erre egy fedett létesítmény tűnik a legalkalmasabbnak, így a zárt térben egész évben adott a lehetőség az üzemeltetésre. A projekt újszerűsége abban áll a világon már számos helyen működő beltéri síparadicsomokhoz képest, hogy a Skidome Denmark áttört homlokzatburkolatával az alpesi síeléshez kötődő látvány-faktort is beépítené a projektbe. Mivel az Alpok hófedte csúcsai nehezebben megvalósíthatóak, mint néhány túlméretes havas csúszda, a helyieknek marad a hazai táj élvezete, a Randers terület vízparti mezői.

A pályákat a franciaországi Alpe d’Huez sípályák szakértőivel együttműködve tervezték, így az összesen hat lejtő eltérő nehézségi fokokat jelentene, lemásolva az alpesi példa(kép) legnépszerűbb lesiklóhelyeit. Mindegyik pálya saját ülőliftet tartalmaz, a középen lévő összeköttetési pontban pedig lifttel oldanák meg az átjárhatóságot az egyes ívek között.

A tervezett projekt fontos eleme, hogy feloldja a Gudenåen folyó alkotta természetes elválasztást és egész évben mindenki által használható összekötő elemmé váljon. A belső pályákon túl az ívek külső felszínét is használnák. A legfelső íven két, nyáron is működő fekete pálya, a középső egy utcai sportokra fókuszáló városi játszótér, míg a legalsón növénnyel borított városi park lenne kialakítva a pusztán pihenni vágyóknak.

Video:


Forrás: Skidome Denmark http://skidomedenmark.dk/#/

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások