cikk buildecon EBI Építésaktivitási Jelentés ELTINGA ibuild

Dél-Dunántúl az EBI Építésaktivitási Jelentés nagyítója alatt


buildecon | 2023.05.11

Az országoshoz hasonlóan a Dél-Dunántúlon is csökkent az építőipari Aktivitás-Kezdés. Az idei első negyedévben kevesebb mint 21 milliárd forint értékben indultak el kivitelezések a régióban, mely az előző év azonos időszakához képest 45%-os visszaesés – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.

Annak ellenére, hogy a magasépítések esetében az Aktivitás-Kezdés növekedett a Dél-Dunántúlon az idei első negyedévben a tavalyi harmadik és negyedik negyedévhez képest, továbbra is nagyon alacsony szintet jelentett. Az előbb említett két negyedéven kívül ennél kisebb összegben csak 2016-ban indultak magasépítési kivitelezések a régióban három hónap alatt.

A magasépítések esetében tapasztalt aktvitás növekedés a régióban a nem-lakáscélú magasépítésekre volt visszavezethető. A kivitelezési fázisba lépő projektek összértéke meghaladta a 13 milliárd forintot. A régióban indult meg például a Harman elektronikai gyártócsarnok és magasraktár kivitelezése Pécsett. 

Ezzel szemben társasházi lakásépítésből nagyon kevés kezdődött el a Dél-Dunántúlon az idei év első három hónapjában. Mindössze 1,5 milliárd forintot tett ki az építkezés-indulás, mely 2016 óta a legalacsonyabb összeget jelenti.

Volt olyan negyedév az elmúlt két évben, amikor 13 milliárd forint értékű volt a társasházi Aktivitás-Kezdés. Illetve több negyedévben is meghaladta a 8 milliárd forintot: ezekben olyan nagyobb beruházások indultak, mint a Városkapu Lakópark I. üteme Szekszárdon, a Bora Residence Balatonföldváron, vagy a Fonyód Liget Residence.

A mélyépítések összege szintén nagyon alacsonyan alakult az idei első negyedévben, az Aktivitás-Kezdés nem érte el a 6 milliárd forintot a régióban.

A mélyépítések esetében 2021 második és harmadik negyedévében kezdődtek meg a térségben nagyon jelentős összegben beruházások. Ezek közé tartozott az M6 autópálya Bóly–Ivándárda közötti szakasza, az R67 jelű gyorsút, vagy a 67-es számú főút Kaposfüredet elkerülő szakasza. 

Cikk: Tancsics Tünde, Eltinga

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások