sebesp | 2014.06.09
Mire vágyik, akinek mindene megvan? Hivalkodó palotára, vagy eltűnni a világ szeme elől egy barlangban. Utóbbira példa egy görög szigetre tervezett rejtőzködő villa.

A jómód egyik kedvenc kelléke Európa szerte a mediterrán tengermellék, ahol a tehetősebbek egy személyre szabott luxusvilla falai között biztosítanak megfelelő keretet nem kifejezetten nélkülözésen alapuló életvitelükhöz. Vannak, akik a tradicionális értékeket keresik, mások trendi építészeti alkotásban próbálják kifejezni önmagukat, de olyan is akad, aki legszívesebben elbújna a világ szeme elől házastul, mindenestül. A Kois Associated Architects építészei utóbbi feladattal találkoztak, amikor felkérést kaptak a magánélet számára teljes rejtőzködést biztosító ház megtervezésére.

A tervezők a megoldást egy végtelenített víztükröt imitáló, szegély nélküli medencében találták meg, mely helyi kővel, földtámfalakkal, növényzettel kiegészítve három hálószobás házat rejt maga alatt a sziklás tájban. Az optikai jelenségnek köszönhetően felülről nézve látszólag összeér az alatta hullámzó Égei-tengerrel a mindent eltakaró lapos tetőt borító víztükör. A délibábszerű álca eredményeképp víz és ég látványa egybeolvad, káprázatnak kitéve a fürkész tekinteteket, összemosva hamisat és valódit. Az egyébként nagyrészt sekély vízfelület alatt a szabadtéri nappali és terasz kap helyet, ahonnan valóban zavartalanul élvezhető a táj látványa valahol a minden és semmi határán lebegve.

A görögországi Tinosz-szigetre tervezett Mirage-ház (Délibáb-ház) kiváló hátteret biztosíthatna Bret Easton Ellis „Nullánál is kevesebb” című, a gazdag amerikai fiatalok mindentől elidegenedett életét ábrázoló könyvéhez. Ha mindened megvan, csak a semmit akarod? – tehetnénk fel a kérdést.

Forrás: www.dezeen.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások