pályázat tervek

Diákszálló és inkubátorház a Gázgyárnál

építészet: Földes László, Sirokai Levente


foldes | 2014.07.25
A terv olyan Duna-parti irodaparkba készült, ahol több élvonalbeli építész letette már a névjegyét. A tervezésnél nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy mind a századfordulós, mind az elmúlt két évtizedben épült házak tégla architektúrája visszaköszönjön. A „W” alakú konfigurációt a bonyolult telek és tájolási adottságok feloldására találtuk ki.
Helyszín
Budapest III. kerület, irodapark.

Irányok

A terület fő koordinátáit két tényező határozza meg, a Duna vonala és a nyílegyenes út. A telek vonalára mindkét irány hatással van, így ezek az épülettömeg formálásánál is nagy szerepet játszanak.

Funkciók

A területre a funkcionális kettősség is jellemző. Észak felé a tömbszerű irodaházak, dél felé az oldottabb pavilonos elrendezésű társasházak a dominánsak. A diákszálló és inkubátorház e két funkciót egyesíti magában.

Hármas tömb

Az épület a két irányt felvéve, a két funkció szerinti fő tömegre bomlik, amiket alul átjárható mellékszárnyak kötnek össze. Az egységes megjelenésű monolitikus tömeg az utca felől három kisebb hasábra bomlik, ezzel a környezet kettős léptékét ötvözi magában.

Átjárhatóság, kapuzat

A kialakuló "W" alakú épülettömeg szárai között három védett térrész alakul ki. Az összekötőszárnyak lebegése miatt egységes, mégis differenciált városi térré alakul át. A tér védettségét fokozza, hogy lesüllyesztjük 90 cm-rel a környezethez képest, így egy saját belső világ alakul ki. Ezt oldja a tér átláthatósága és átjárhatósága. Ez az épületet az ipari park és a még beépítetlen terület közötti kapuvá emeli.

Egységes architektúra

Megjelenésében egyértelműen egységes monolitikus tömegként tárul fel az épület. A cellás funkciókhoz igazodó feszített, sávszerű nyílászárók viszont horizontális hatást keltenek. Ezt a kettős formálást a nagyelemes kerámia homlokzatburkolat egyneműsége mossa össze. A félszint magasságú kerámialapok a parapetzónában sík, átszellőztetett, szerelt burkolatként, míg a nyílászárók sávjában árnyékoló, és átlátást gátló lamellasorként jelennek meg. A lamellák síkját és szögét a mögötte elhelyezkedő funkció és az égtáj határozza meg, illetve adott esetben motorosan vezérelhető.

Elrendezés

Az egységek bejáratai a két ellentétes pólusban kaptak helyet. Mindkét tömbben a földszinten találhatók a közösségi terek, előcsarnok, büfé, különtermek. Ezek vizuálisan kapcsolódnak a tömbök közötti védett térhez. Az emeleteken cellás jelleggel sorolódnak a szoba, illetve irodablokkok és az ezekhez kapcsolódó kiszolgálóterek. A harmadik emeleten kapott helyet két tetőterasz és tetőkert. Az egységek variálhatóságára a "W" belső két szárnya ad lehetőséget. A pincében kaptak helyet a diákszálló kiszolgáló funkciói és az irodákhoz kapcsolódó opcionális mélygarázs.

Szobaegységek

A szobák kompakt méretük ellenére a feszített nyílások miatt kellő szabadságérzetet adnak. Ezt erősítik a tervezett moduláris beépített bútorok. Az egységek a folyosó felől fiókszerűen jelennek meg, ezzel oldva a hosszú, sík felületet.

2013
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár






Építési megoldások