hír Budapest Kossuth tér Országgyűlés Hivatala

Drága irodaház épül az Országgyűlés Hivatala számára


sebesp | 2017.03.23
Költséges beruházás kezdődik hamarosan, a budapesti Kossuth téren. A volt MTESZ székház helyén épülő országgyűlési irodaház beruházására ugyanis nettó 9 milliárd forintot használhat fel az Országgyűlés Hivatala vezetője – az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg.

A határozat kitér arra is, hogy az állami költségvetés Országgyűlés fejezeténél – a múlt évi költségvetésből megmaradt – 8 milliárd 749 millió forintos, továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezeténél keletkezett 415 millió forintos maradványt erre a célra használják fel. A határozat melléklete szerint a Steindl Imre program működési célú támogatása 160 millió, míg a felhalmozási célú támogatása 8 milliárd 271 millió forinttal növekszik.

A Kossuth tér 6-8. szám alatti, volt MTESZ székházat – amit kisajátítással szerzett meg tulajdonosaitól az állam – a Garancsi István többségi tulajdonában lévő Market Építő Zrt. bontotta le, korábbi közlés szerint 700 millió forintért. A bontás befejezését 2017. márciusra tervezik, majd az új irodaépület építésével folytatódik a kivitelezés.

A meglévő, Széchenyi rakparti képviselői irodaház (a volt MSZMP székház, a köznyelvben Fehér ház) csak a képviselők elhelyezésére szolgál, az új irodaházba az őket kiszolgáló, jelenleg a Parlamentben működő Országgyűlés Hivatala költözik.

Az Országgyűlés sajtófőnöke korábbi tájékoztatásából is kiderült, hogy drága beruházás lesz ez, mert a "Kossuth tér arculatába illeszkedő, az eredeti, Hültl Dezső által 1928-ban készített homlokzati terveknek megfelelő, de minden más szempontból korszerű irodaházat" terveznek építeni. A beruházás befejezését 2018 második felére tervezik. A projektet a biztonsági elemeken túl az is drágítja, hogy az új irodaházat földalatti folyosóval kötik össze a Parlament épületével, a Kossuth tér alatt.


Forrás: Napi.hu

Arról egyelőre nincs információ, hogy ki adaptálja Hültl Dezső korabeli homlokzattervét.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások