hír BIG Dubaj Hyperloop

Dubaj lesz Budapest legfőbb riválisa a teleportáló cső megvalósításában


sebesp | 2016.10.31
A BIG építésziroda napokon belül bemutatja annak a szupervasútnak a terveit, ami gyökeresen megváltoztathatja életünket, mivel az eddigieknél akár tízszer gyorsabban juthatunk el majd vele bárhova.

A dán irodát a Hypeloop One kérte fel, hogy tervezzék meg azt a vonalat, ami az Egyesült Arab Emírségek két leggazdagabb városát, Dubajt és Abu Dhabit kötné össze egymással, néhány percre csökkentve a 150 kilométeres távot.

A részletes terveket novemberben mutatják majd be, de a tervezők optimisták: mint mondják, semmit nem kell feltalálni, minden rendelkezésre áll a megvalósításhoz. Néhány hónapja a Hyperloop One egy sikeres tesztet is produkált már a nevadai sivatagban, mely során csőben suhanó járgányuk 1,1 másodperc alatt ért el 178 km/h-s sebességet.

A Tesla alapító Elon Musk által vizionált szupervonat ennél lényegesen többre képes, a maglev-technológián alapuló jármű akár az 1250 km/h-s sebességet is elérheti, ami szinte már egy alaposan átgondolt teleportálással is felér.

Ha a tervek megvalósulnak, akkor Dubaj Budapest versenytársává válik az első Hyperloop-vonal kiépítéséért folytatott küzdelemben, mert a Hyperloop One-nal konkurens Hyperloop Transportation Technologies az év első felében elő-megállapodást kötött a szlovák kormánnyal egy Bécs-Pozsony-Budapest vonal megvalósítására.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások