hír cikk buildecon EBI Építésaktivitási Jelentés ELTINGA ibuild

EBI Építésaktivitás 2022 Q4: Észak-Magyarország górcső alatt


buildecon | 2023.02.16

Tavaly nőtt a megkezdett építési projektek értéke Észak-Magyarországon – derül ki a legfrissebb EBI Építésaktivitási Jelentésből. Mélyépítések és magasépítések is egyaránt 130 milliárd forint értékben indultak el a régióban.

2022-ben enyhe növekedés volt megfigyelhető 2021-hez képest az Aktivitás-Kezdésben az Észak-Magyarország régióban, a megkezdett kivitelezések értéke meghaladta a 260 milliárd forintot. Ez elsősorban a második negyedév kiugróan magas számaira volt visszavezethető, míg az utolsó két negyedévet alacsony számok jellemezték. 

A megkezdett kivitelezések értéknövekedése mögött a mélyépítések esetében tapasztalt bővülés állt. 2022-ben összesen körülbelül 130 milliárd forint értékben léptek építési fázisba ilyen projektek, mely jelentős növekedés a 2021-es 100 milliárd forint körüli értékhez. Elsősorban a második negyedév magas számai okozták a tavalyi éves Aktivitás-Kezdés javulást. 2022-ben indult el például a régióban a 25. számú főút Szentdomonkos-Borsodnádasd szakaszának, valamint a 23. főút Bátonyterenye és Kisterenye közötti szakaszának kivitelezése, illetve több vízvezeték és szennyvíz beruházás is. 

A magasépítéseknél szintén 130 milliárd forint körüli értékben kezdődtek meg munkák, ez azonban alacsonyabb szintet jelentett a 2021-esnél. Bár az év első két negyedéve még magas számokat hozott, a második félévben drasztikusan visszaesett a magasépítési Aktivitás-Kezdés a régióban. A csökkenés a nem lakáscélú magasépítéseket és a társasházi lakásépítéseket egyaránt jellemezte. Bár utóbbi hagyományosan is alacsonynak számít más régiókkal összehasonlítva, de a további visszaesést tükrözi, hogy míg 2021-ben az országos társasházi Aktivitás-Kezdésből a régió részesedése még 3%-os volt, addig ez 2022-re 1 %-ra csökkent. 

A nem lakáscélú magasépítések Aktivitás-Kezdés mutatója ugyan csökkent az előző évhez képest tavaly, ugyanakkor ez továbbra is magasan alakult, a 2022-es volt így a valaha mért második legnagyobb, bár a harmadik és negyedik negyedév számai szerények maradtak. 2022-ben elindult például a Rubin NewCo féltengelyt és kardántengelyt gyártó üzemének kivitelezése Felsőzsolcán, a Bosch gyártócsarnok építése Makláron, illetve a Decathlon raktárépületének megvalósítása Hatvanban.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások