hír cikk buildecon EBI Építésaktivitási Jelentés ELTINGA ibuild

EBI Építésaktivitási Jelentés: Közép-Dunántúl

EBI Építésaktivitási Jelentés – 2022 Q3


buildecon | 2022.11.22

Annak ellenére, hogy 2022. 3. negyedéve sokkal mérsékeltebb projektindítást hozott a Közép-Dunántúlon, az elmúlt 4 negyedévet nézve összesen közelítette a 370 milliárd forintot az EBI Építésaktivitási Jelentés Aktivitás-Kezdés mutatója. 

2022 egyelőre magas Aktivitás-Kezdést hozott a Közép-Dunántúlon, bár a 2021-es rekordot nem szárnyalta túl a 9 hónap alatt elindított kivitelezések összértéke, de a korábbi évek teljes éves Aktivitás-Kezdését meghaladta. A január és szeptember között építési fázisba lépő munkák összértéke több mint 270 milliárd forintot volt. Az elmúlt 4 negyedévet nézve összesen közelítette a 370 milliárd forintot az EBI Építésaktivitási Jelentés Aktivitás-Kezdés mutatója. 

Az építőiparban elindított kivitelezések magas értéke mögött elsősorban a magas magasépítési számok állnak, amely szektorban az elmúlt 4 negyedéves Aktivitás-Kezdés szintje közelítette a 300 milliárd forintot, annak ellenére, hogy az idei harmadik negyedév már jóval mérsékeltebb projektindítást hozott.  

Az elindult társasházi lakásépítések értéke a régióban erősen visszaesett 2022 harmadik negyedévében, az elindult kivitelezések értéke az elmúlt 4 negyedévben 15 milliárd forint körül alakult, így részesedése az országos Aktivitás-Kezdésből mindössze 4 százalékos volt. A társasházi lakásépítések indítása 2018-2019-ben volt a csúcson a régióban, ekkor vette kezdetét például a Green Resort Balatonfüred, a Prémium Residence Kenese Liget Balatonkenesén, illetve az alsóörsi Pelso Bay Apartments & Yacht Club építése. Az építési engedélyszámok magasan alakultak 2022-ben, és több engedélyt adtak ki az idei első 9 hónapban, mint a 2021 előtti évek azonos időszakában. Kérdés azonban, hogy ezek a beruházások a szektort sújtó nehézségek miatt mikor indulhatnak el. 

Nagyon alacsony összegben kezdődtek meg kivitelezések az idei harmadik negyedévben a nem-lakáscélú magasépítéseknél a Közép-Dunántúlon. Ezzel együtt azonban a jó első két negyedévnek köszönhetően az idei év Aktivitás-Kezdés mutató magas lehet, már most is túlszárnyalta a korábbi évek teljes 12 hónapos szintjét, kivéve a rekord 2021-es évet. Elindult például a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia kivitelezése Sukorón, a Volta Energy Solutions Hungary rézfólia gyárának III. üteme Környén, illetve az ActiCity Rendezvényközpont építése Veszprémben. 

A mélyépítések esetében ugyan 2021 visszaesést hozott, illetve az idei első két negyedév is alacsony számokkal volt jellemezhető, a harmadik negyedéves magas összegű Aktivitás-Kezdés felfelé húzta a 2022-es számokat. Az idei évben indultak el például a korábbiakban említett és a régiót érintő Budapest-Kelenföld és Hegyeshalom közötti pálya munkálatai, illetve a régióra koncentrálódott több víz- és szennyvízhálózati projekt. 

Az EBI Építésaktivitási Jelentés célja a projektadatbázis rendszeres feldolgozásának célja az egyedi építési projektek adataiból olyan aggregátumok kialakítása amelyek új információt hordoznak az építési piac szegmenseinek teljesítményéről. Három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az iBuild a projektkutatással és a projektadatbázissal, az Eltinga és a Buildecon pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások