hír exkluzív cikk buildecon EBI Építésaktivitási Jelentés ELTINGA ibuild

EBI Építésaktivitási Jelentés: Visszaesés a társasházi lakásépítési piacon

2021 2. negyedéves adatok - Magyarország


buildecon | 2021.09.06

A legfrissebb EBI Építésaktivitási Jelentés szerint az idei 2. negyedévi Aktivitás-Kezdési érték jelentős csökkenést mutatott a társasházi lakásépítési piacon.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés 2021 1. negyedévének előző negyedévekhez képesti kiugróan magas Aktivitás-Kezdési értéke után a 2. negyedévi adat jelentős csökkenést mutatott a társasházi lakásépítési piacon. Az 1. féléves érték így összességében valamivel alacsonyabb, mint a 2020-as év ugyanezen időszakában.

2021. január 1.-től ismét 5 százalékos áfa mellett lehet értékesíteni az új lakásokat, amely kedvezményes áfakulcs a 2022. december 31-ig jogerős építési engedélyt szerző, és 2026. december 31-ig értékesítésre kerülő lakásokra vonatkozik. Az év elején tapasztalt magasabb összegű kivitelezés indítás nem meglepő; a korábban a 27 százalékos áfakulcs miatt fiókokban maradt terveket most az ismét csökkenő áfa miatt a fejlesztők már el tudták indítani. Ez hozzájárulhatott az Aktivitás-Kezdés számok megugrásához. 

Ugyanakkor a tavaly ősszel bejelentett áfaváltozásra még kevés ideje volt reagálni a beruházóknak, egy-egy teljesen új projekt terveztetése és engedélyeztetése hosszabb időt vehet igénybe. Ennek hatására az építés tényleges indítása így kitolódhat, ami részben magyarázhatja a második negyedéves gyengébb számokat. Mivel az idei év első félévében már látszott a KSH számai alapján az építési engedélyek számának emelkedése a tavalyi évhez képest, így várhatóan ennek határására a jövőben a társasházi lakásépítések esetében is lehet az EBI Építésaktivitási Jelentés Aktivitás-Kezdés mutatójának növekedésére számítani. A lakásépítési piacra kedvezően hathat az ősszel érkező „zöld” hitel is, valamint a korszerű újépítésű ingatlanokhoz igényelhető kamatmentes CSOK-hitel is, ami növelheti a keresletet az újépítésű ingatlanok iránt. 

Az év második 3 hónapjában csökkent az első negyedévhez képest a társasházi lakásépítések esetében az EBI Építésaktivitási Jelentés Aktivitás-Befejezési mutatója. Ez összefügghet az építkezések csúszásával, a következő időszakokban ugyanis még jelentős értékben várható társasházi új lakások átadása. Az év első felében összesen 138 milliárd forint értékben fejeződtek be projektek.

A 2021-es év első felében megkezdett társasházi lakásépítési kivitelezések összértékének közel háromnegyede Közép-Magyarországhoz köthető, ez azonban főként az első negyedév magas számainak köszönhető, az egyébként is gyengén sikerült második negyedévben az elindult építkezések aránya kisebb mértékben haladta meg az előző évek szintjét Közép-Magyarország esetében. A nyugati- és keleti régiók részesedése jóval alacsonyabb volt az első félévben a korábbi években tapasztalhatónál, a legkisebb arányban a keleti régiókban indultak társasházi lakásépítési projektek.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés negyedévente vizsgálja a magyar építőipar helyzetét, beleértve az újonnan megkezdett építési munkák volumenét, valamint az egyes negyedévekben befejezett projektek értékét összesítve és szegmensenként is. Az elemzés a Buildecon, az Eltinga (indikátorok létrehozása és algoritmusok fejlesztése az összesítéshez) és az iBuild (projektkutatás és projektadatbázis) közös munkája. Bővebb információ: janos.gaspar@buildecon.com.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások