hír exkluzív cikk buildecon EBI Építésaktivitási Jelentés ELTINGA ebuild

Egyértelmű visszaesés a megkezdett társasházi lakásépítésekben

EBI Építésaktivitási Jelentés – 2019. IV. negyedév


buildecon | 2020.02.26

Az EBI Építésaktivitási Jelentés Aktivitás-Kezdés mutatójának értéke a társasházi lakásépítések esetében 2019 utolsó három hónapjában már csupán 49 milliárd forint volt.

2020. január 1-jétől jelentős változást hozott a hazai társasházi lakásépítési piacra a korábbi 5%-osról 27%-osra ugró áfakulcs. A 2018. november 1. után engedélyezett projektek lakásai ugyanis az idéntől a nettó árakon felül csak a magasabb áfaösszeg mellett értékesíthetőek.

A tavalyi évben a közeledő december végi határidő egyre jobban éreztette hatását a megkezdett építési munkák összegében. Az EBI Építésaktivitási Jelentés Aktivitás-Kezdés mutatójának értéke a társasházi lakásépítések esetében az év utolsó három hónapjában már csupán 49 milliárd forint volt, míg 2018 valamennyi negyedévében még meghaladta a 100 milliárd forintot a három hónap alatt elindított beruházások értéke.

2019-ben a visszaesés miatt összesen így 263 milliárd forintnyi építkezés kezdődött el, az előző két év több mint 400 milliárd forintjával szemben. A tavalyi évben a társasházi lakásépítések Aktivitás-Kezdés mutatója 39%-kal esett vissza országosan. 

A remek számokat hozó harmadik negyedév ellenére csak a beruházási érték 44%-a koncentrálódott Budapestre, így a főváros részesedése jelentősen csökkent az előző évekhez képest a társasházi lakásépítésekből. Ez nem meglepő, itt ugyanis a visszaesés az építkezésindításban 51%-os volt 2019-ben az előző évhez képest, derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.

Közép-Magyarország összességében a társasházi újonnan indított kivitelezések összegéből 52%-ban részesedett, ami jelentős visszaesés az előző évekhez képest.

2019-ben jelentősen nőtt a társasházi lakásépítések esetében az EBI Aktivitás-Befejezés mutató értéke, 322 milliárd forint értékben fejeződtek be projektek az év során, ami 50%-os emelkedést jelentett az előző évhez képest. Ugyanakkor az elkészült beruházások bekerülési összege elmaradt a korábban várttól, az utolsó negyedév ugyanis lényeges rosszabb számokat hozott az előzetes vártnál, miután tömegével tolódtak át a projektátadások az idei év első és második negyedévére.

A Jelentés megrendelése: ebi@ibuild.info

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások