Rajki Diána | 2017.03.24
Sztereotípia a garázsban működő olajos autószerelő műhely képe, pedig lehet ezt is másként. A minőségi acélcsarnokban működő igényes, funkcióhoz igazított telephelyen az ergonómia is a hatékonyságot szolgálja. Az épület szemlélőjének tekintetét egy egyszerű elem, a főbejárat előtti vörös pengefal irányítja.

A csarnok minden pontján nyomon követhető, hogy odafigyeltek a részletekre. Az autószereléshez fontos a természetes fény, ezért az acélcsarnok oldalfalaira 40 db ablak került, a járművek mozgatását pedig egy nagy ipari kapu segíti. A csarnok alapterülete 15x25 méter és 5,4 méter a gerincmagasság, ami tágas teret eredményez.

Fontos volt, hogy téli-nyári folyamatos munkához tervezték az épületet, ezért a csarnok magas minőségű PVDF bevonatú, kiemelten UV-álló szendvicspanelekkel készült el, amelyek magas hőszigetelési értékkel rendelkeznek (U=0,18). A tervező, Hajós Imre okleveles építőmérnök (3H Mérnöki Iroda Kft.), pedig egy díszburkolatot tervezett a bejárat fölé, így ez a pengefal és előtető egyedi elemként került legyártásra, ami nemcsak praktikus, de jellegzetes eleme is az acélcsarnok homlokzatának.

A tervezői kéréseket a Frisomat több lépcsőben teljesítette és alaposságukat bizonyítja többek között a befejező munka magas minősége: a szegőelemek méretben egyformák és a szegés rejtett csavarozással készült. A megrendelő nagyon elégedett volt a Frisomat rugalmasságával, precizitásával és a felmerült problémák gyors megoldásával. A szerelők az összeállítás során önállóan, magas minőségben és gyorsan végezték munkájukat. A 383 m2 alapterületű acélcsarnok, mint végeredmény a gyártó és a tervező közös munkájának pontosságát dicséri, megmutatva egy standard csarnok egyediségének útját.


Közösen hatékonyan

A cég életében minőségi váltást jelentő új telephely tervezése egy éve kezdődött. A megrendelő egy már jól bevált, saját tervezőt bízott meg a munkával, így először a tervező elképzeléseit hangolták össze a Frisomat lehetőségeivel. A cégvezető nem titkolta, hogy volt előnye és hátránya is az egy kézben tartott lebonyolításnak (saját tervező, munkafolyamatonként megbízott kivitelező csapatok), ám a kiválasztott acélcsarnokgyártó a kezdetektől nagyban segítette a projekt megvalósulását a tervezői segítségnyújtással, tanácsadással, a szükséges egyedi elemek legyártásával. A hőszigetelt kivitelű, horganyzott csarnok összeállítása és készre szerelése két részletben történt, és másfél hónap alatt el is készült.

A tulajdonos hosszútávra tervezett, ezért a megbízható csarnoképítő céget keresve alaposan körbejárta a hazai csarnokkínálatot, és ajánlás útján jutott el a Frisomathoz. Az egyedileg tervezett csarnokajánlatokat az igényre szabott standardizált csarnokok áraival összehasonlítani nem volt kis feladat. Az árak értékelése után megtekintett Frisomat referenciacsarnok győzte meg végül a megbízót.

„Azért választottam a Frisomatot, mert ezeket a csarnokokat építik már 25 éve, napról-napra ezzel a rendszerrel dolgoznak, gyorsan és pontosan szerelik össze. Megoldották a menet közben felmerült kéréseimet is és gördülékenyen haladt a munka” – nyilatkozta Jenei Zoltán ügyvezető.

A tervezés és kivitelezés során kihasználták a standardizált rendszer előnyeit, megkeresve azon pontokat, amelyekkel a csarnok kivitelezése rugalmasan a megrendelői igényhez alakítható. Ebben a Frisomat tervezői támogatása és rugalmassága természetesen elengedhetetlen volt. A feladattal a tervező nem marad egyedül, mindenkor számíthat a Frisomat mérnökeinek segítségére: részletrajzok, csomópontok, valamint statikai számítások, tűzvédelmi szakértői támogatás is segíti a tervezést. Egy acélcsarnok esetén sem működik másként a felek együttműködése: az építész a kreativitásával és a tapasztalatával segíti a megbízót, a Frisomat pedig az eszközrendszerével támogatja a tervezőt.

www.frisomat.hu

(x)
 

 
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások