sebesp | 2022.03.13

A jó építészethez nem feltétlenül szükséges drága anyagok felhalmozása, gyakran többet ér némi kreativitás, visszafogottság, nem utolsósorban félretenni azt a vágyat, hogy a mű az örökkévalóságnak szóljon.

Harmonikusan illeszkedik a tájba Benn + Penna építészek „Colo Crossings” lakóháza a Colo folyó feletti meredek hegyoldalon, Ausztráliában, közelebb hozva egymáshoz a természetet és az ember alkotta formákat. A városi környezettől távol eső, menedéknek szánt lakhely biztosítja a lakók kivonulását a nyüzsgő városból, egyúttal a belefeledkezést a vidéki környezetbe. A projekt egy U alakú hajózási konténer szerkezettel valósult meg. Ölelő, oltalmazó tömegként fogalmazták meg az épületet, míg a minimalista színvilág és a nagy méretű nyílások sorozata lehetővé teszi, hogy a vibráló környezet átvegye a főszerepet.

A tervezők monokróm színpalettát választottak, hogy olyan rezidenciát alkossanak, amely tiszteletteljesen telepszik meg a táj zöld foltjai között, árnyékként kiegészítve környezetének élénk tónusait. A minimalista lakóház három tónusú vízszintes szerkezetként jelenik meg a domb tetején. A sziklás terephez egy fekete emelvény csatlakozik közvetlenül, melyre zöld konténereket állítottak, ezüstös tetővel koronázva. Az építészek a konténer egyszerű, ugyanakkor kivitelezés szempontjából hatékony szerkezetét használták fel, hogy egyedi és emelkedett visszavonulási helyet alakítsanak ki.

A projekt arra összpontosít, hogy lakói számára nagyvonalú kilátást biztosítson a környékre, nagy nyílások és egy átlátható üvegezett sétány beépítésével. Az U alakú alaprajzon három hálószoba, két fürdőszoba, valamint egy amerikai konyhás nappali található. A belső térben a látszóbeton padló és a rétegelt lemez konyha a nyers, változatlan környezet hangulatát ismétli.

A költségvetési korlátokat figyelembe véve a Benn + Penna építészei kreatívan közelítették meg a feladatot. A ház kész konténerekből, szabadon álló szerkezeti elemekből áll, így minimalizálni tudták a költségeket és megkönnyítették az építkezést. A helyszíni szikla kőzet természetes alapként szolgált a lehorgonyzó acélszerkezethez, robusztus lakóhelyet biztosítva, amely ellenáll a területen gyakori földcsuszamlásoknak.

A vidéki környezet és a bozóttüzekre vonatkozó szabályozás arra késztette a tervezőket, hogy az esővízgyűjtésre is gondoljanak, ezért a szerkezetet félnyeregtető fedi le, melyről egy sor tartály gyűjti össze az esővizet. Emellett a ház közepén egy kör alakú medence is helyet kapott, amely biztosítja az oltóvizet tűz esetén.

A Benn + Penna munkája remek példa arra, hogy hogyan lehet alacsony költségvetéssel nagyvonalú épületet létrehozni, mely a lehető legkisebb sebet ejti a bolygón.

Képek: Tom Ferguson, Sean Tran

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások