Csépé | 2021.11.04

Életének 70. évében, 2021. november 1-jén elhunyt Arató György, a XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatal nyugalmazott főépítésze – adta hírül az önkormányzat. 2003-tól 2015ig volt a kerület főépítésze.

A kerület közleménye: 1952. szeptember 6-án született Budapesten. Építészmérnöki diplomáját 1978-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte. Pályafutását tervezőként, a Városépítési Tudományos és Tervező Intézetben kezdte. 1982-ben Salgótarján, majd Budapest XX. kerületének főépítészeként tevékenykedett. 2000-ben az IVG Immopark Kft. projektmenedzsereként fővárosi fejlesztések előkészítésén dolgozott. 2003-tól 2015. évi nyugállományba vonulásáig a XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatal főépítésze, 2019-ig a kerületi tervtanács vezetője volt.

Kerületi főépítészi munkásságával maradandót alkotott a XIII. kerület közterület-fejlesztésének területén, meghatározó szerepet játszott az építészeti értékek megőrzésében, a mai magyar építészeti törekvések támogatásában. Egyik kezdeményezője volt a XIII. Kerületi Értékvédelmi Támogatás pályázat kiírásának és a kerületi szökőkút programnak. Munkásságához kötődik számos kerületi tervpályázat kiírása és lebonyolítása: a volt Angyalföldi Hőerőművel, a Radnóti Miklós Művelődési Központtal, a lebontásra ítélt Volga szálló területével, valamint az 1897-ben épült Angyalkert óvoda felújításával kapcsolatos tervpályázatok.

Főépítészként jelentős mértékben járult hozzá a XIII. kerület mai városképi arculatának létrejöttéhez. A Marina part lakópark, az Árpád híd pesti torkolatánál kialakított irodaépület-együttes, a Váci út kerületi szakaszán és környezetében, valamint a Kassák Lajos utcában végrehajtott fejlesztések mind magukon viselik főépítészi igényességét, a fejlesztőkkel és a beruházókkal kialakított szakmai együttműködésének eredményeit. Nevéhez köthető a kerület két új sétálóutcájának kialakítása, valamint a Pozsonyi út déli szakaszának rekonstrukciója. XIII. kerületi munkásságát az innovatív és fenntartható működés, a zöld energiák minél szélesebb körű alkalmazása, illetve a lakosság erre irányuló ösztönzése jellemezte. Főépítészi tevékenységének eredményeként számos díjban és elismerésben részesült a kerület. Sokoldalúságát, szakmai elhivatottságát sikeres előadásai és publikációi is bizonyítják.

Értékteremtő életútjának elismeréseként 2015-ben Főépítészi Életmű Díjjal, 2020-ban Budapestért díjjal és a XIII. kerületi Építészeti díjjal tüntették ki.

A XIII. Kerületi Önkormányzat saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek. 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások