hír

Elhunyt Callmeyer Ferenc


sebesp | 2020.10.04

Kilencvenkét éves korában elhunyt Callmeyer Ferenc Prima és Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének alapító tagja, a Magyar Építész Kamara első elnöke, a magyar modern építészet jelentős alkotója.

Dr. Callmeyer Ferenc DLA 1928-ban Miskolcon született. 1951-ben diplomázott a BME Építészmérnöki Karán. A Mezőterv, az Iparterv, majd a TTI tervezője, 1964-ben Londonban az Sheppard Robson iroda munkatársa volt, később dolgozott az USA-ban is, az Amerikai Építészeti Intézet tiszteletbeli tagjává választotta.

Legfontosabb építészeti alkotásai között a Kőbányai Gyógyszergyár irodaépületét, a badacsonyi Tátika éttermet, a Rege étterem és Bencés udvart, a szekszárdi Állami Gazdaság központját, az újpalotai lakótelepet, az uxbridge-i Brunel Egyetem épületét, a CLASP iskolákat, a  Nemzetközi Amerikai Iskolát tartják számon.

A Magyar Építőművész Szövetség alapító tagja, a Magyar Építész Kamara első elnöke, a Szépmíves Társaság tagja, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja.

1951-től meghívott előadó és gyakorlatvezetőként dolgozott a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán, majd 1984-től az angol nyelvű tagozat egyetemi tanára, az Építészmérnöki Kar Habilitációs Bizottságának tagja.

Kétszeres Ybl Miklós-díjas, Csonka- és Schulek-érmes, Prima díjas, a MMA Építőművészeti Tagozatának díjazottja.

Építészeti és urbanisztikai cikkeket publikált szak- és ismeretterjesztő lapokban. Írásai jelentek meg a napenergia építészeti hasznosításáról, könyvei jelentek meg a korszerű iskolaépítésről. 

A 20. századi magyar építészet egyik meghatározó személyisége távozott el halálával.

Képek: Lechner Tudásközpont

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások