sebesp | 2020.06.12

Az észak-olasz Alpok szőlőtőkék szőtte lejtőin áll – vagy inkább fekszik – ez a kortárs brutalizmus újabb példája, a hosszúra nyújtott villa, mely a napsütés és a látvány befogadásának teljességét tűzte ki célul.

A „G ház” egy hosszúkás parcellán található, szőlőültetvények és egy hegyi falu ódon temploma közé ékelődve, a Rétiai-Alpokban. Az Alfredo Vanotti által „beépített teraszként” megfogalmazott projekt a terepbe ágyazott egyszerű tömeg, egy hosszú, fekvő hasáb formájában valósul meg. A délre tájolt rezidencia tökéletes privát szférát biztosít lakói számára. Az otthon elsődleges terei egy hosszan elnyúló lakótérben kaptak helyet. Betonbútorokkal berendezett kültéri terasszal egészül ki a konyha és az étkező, amelyet egy 35 méter hosszú, végtelenített medence határol a lejtő felőli oldalon.

A pihenésre és kikapcsolódásra használt medence másodlagos, de nem kevésbé fontos szerepe, hogy az időjárás és a környező táj változó színeit visszatükrözze, ezzel is fokozva a házból átélhető látványélvezetek dinamikáját.

A lényegében egyetlen, betonkeretbe foglalt üveghomlokzattal megjelenő szerkezetet zöldtetővel fedték, némi fotovoltaikus panel kiegészítéssel. Az eredmény a terepbe integrált otthon, amely védett teret biztosít a táj nyugalmának élvezetéhez. A huszadik század modernista koncepcióterveit idéző, diagramszerű megjelenés szőlősorok vonalas rajzolatát hívja segítségül a meredek hegyoldalon való rejtőzködésben.

Képek: http://alfredovanottiarchitetto.it

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár





Építési megoldások