hír

Elképesztő szupervasutat építenének Budapest és Pozsony között


sebesp | 2016.03.13
Néhány perc alatt tenné meg az utat, de egyelőre hihetetlennek tűnik, hogy bármi is megvalósuljon belőle.

Hihetetlennek tűnő fejlesztésről számol be az amerikai Forbes: a lap szerint megállapodást írt alá a Hyperloop Transportation Technologies nevű cég a szlovák kormánnyal arról, hogy Budapest és Pozsony, valamint Pozsony és Bécs között építenék meg azt a szupergyors vasutat, amely egy vákuumcsőben 1220 km/órás sebességgel közlekedne. A szupervonat tíz perc alatt tenné meg a Pozsony-Budapest és nyolc perc alatt a Bécs-Pozsony utat, már ha lenne az egészből valami.

A vákuumvasút ötletgazdája az az Elon Musk, aki a Tesla elektromos autókkal és a SpaceX magán-űrvállalattal vált ismertté. Musk azóta kiszállt a projektből, amelyet mások mellett a Hyperloop Transportation Technologies igyekszik megvalósítani.

A szlovák gazdasági miniszter szerint az új közlekedési eszköz felgyorsítaná a határokon átívelő európai együttműködést. Azt azonban most még nem lehet látni, hogy lesz-e az egész tervből valami, ugyanakkor a Hyperloop Transportation Technologies nem tűnik komolytalan játékosnak – az AECOM mérnöki tervezőcéggel és a vákuumtechnológiában élen járó Oerlikonnal partnerek. Viszont az is megjegyzendő, hogy a projekten dolgozó több mint ötszáz ember nagy része vagy annak öröméért vállalja a munkát, hogy részese legyen egy korszakalkotó projektnek, vagy azért, hogy részesüljön a majdani bevételekből.

Los Angeles és San Francisco között a tervek szerint már 2018-ban megnyílik az első vákuumvasút.

Forrás: 24.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások