cikk EBI Építésaktivitási Jelentés ELTINGA ibuild

Enyhe bővülés a társasházi lakásépítéseknél

EBI Építésaktivitási Jelentés 2023. 2. negyedév


buildecon | 2023.09.07

A második negyedév növekedést hozott a társasházi Aktivitás-Kezdésben, viszont a mutató értéke messze elmaradt a 2017-2019 és a 2021-2022 közötti negyedéves számoktól – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.

A 2023. 2. negyedéves EBI Építésaktivitási Jelentés szerint továbbra is nagyon kevés társasházi lakásépítés indult hazánkban, alig valamivel több, mint 50 milliárd forintnyi, ennek is nagy részét csak néhány nagyobb projekt adta.

A második negyedév így növekedést hozott ugyan a társasházi Aktivitás-Kezdésben, de a mutató értéke messze elmaradt a 2017-2019 és a 2021-2022 közötti negyedéves számoktól. Változatlan árakon nézve pedig a második negyedév volumenben a 2014-2015-ös éveket idézi. Az első félévben folyó áron 2015, változatlan árakon pedig 2014 óta nem indult el ilyen kevés társasházi kivitelezés, mint 2023-ban.

Még egyelőre sok a bizonytalanság a piac jövőbeli alakulását illetően. A hitelkamatok lassan araszolnak lefelé, mely bár pozitívan hathat a lakáspiaci keresletre, ugyanakkor a jövő évtől több, lakásvásárláshoz elérhető családtámogatási elem is megszűnik a városokban, ahol a társasházi lakásépítések a jellemzőek voltak. Így összességében a fejlesztők továbbra is óvatosak lehetnek a projektindításokkal. 

A befejezett társasházi lakásépítések összege növekedett 2023 első félévében az előző év azonos időszakához képest, és némileg meghaladta a 2021 első félévét jellemzőt is. Összességében körülbelül 150 milliárd forint értékben fejeződtek be projektek. Az idei évre még további jelentős Aktivitás-Befejezés várható, ha a csúszások nem módosítanak jelentősen az átadási dátumokon, akkor a tavalyi évet meghaladhatja az elkészülő társasházi beruházások értéke. 

A társasházi lakásépítések a legnagyobb arányban továbbra is Budapesten kezdődtek meg az elmúlt 4 negyedévet nézve, részesedése 61,4%-os volt, ezzel együtt a társasházi lakásépítések összesen 64,3%-a koncentrálódott Közép-Magyarországra. Kelet-Magyarország részesedése 16,1%-os volt, míg Nyugat-Magyarországhoz a teljes Aktivitás-Kezdés 19,6%-a tartozott.  

Az EBI Építésaktivitási Jelentés célja, hogy az egyedi építési projektek adataiból olyan aggregátumokat alakítsunk ki, amelyek új információt hordoznak az építési piac szegmenseinek teljesítményéről. A lakásépítést külön, a nem-lakáscélú magasépítést 9, a mélyépítést 8 szegmensre osztva aggregáljuk az egyedi projektadatokat.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások