hír Liverpool műemlékvédelem Világörökség Egyesült Királyság városkép

Elnyomják a három gráciát, ezért elvették a világörökségi státuszt Liverpooltól


sebesp | 2021.07.21

Liverpoolt megfosztották világörökségi státuszától, miután az UNESCO bizottsága megállapította, hogy a fejlemények veszélyeztetik a város vízparti területének történelmi és városképi értékét.

A döntést az ENSZ Unesco bizottság titkos szavazását követően hozták nyilvánosságra egy Kínában megtartott ülésen. Az Unesco korábban arra figyelmeztetett, hogy a fejlesztések, beleértve az új Everton FC stadiont is, a történelmi helyszín súlyos károsodásához vezettek.

A döntést a város polgármestere "érthetetlennek" minősítette. "Világörökségünk soha nem volt jobb állapotban, mivel több százmillió font forrásban részesült tucatnyi műemlék épület és a környező közterületek" – mondta Joanne Anderson.

Anderson asszony elmondta, hogy együttműködik a kormánnyal annak megvizsgálásában, hogy a város fellebbezhet-e a döntés ellen, amely egy évtizeddel azután történt, hogy az UNESCO utoljára a városban járt, hogy saját szemével győződjön meg a helyzetről.

"Érthetetlennek tartom, hogy az UNESCO miért preferálná, hogy a Bramley Moore Dock terület maradna inkább egy elhagyott pusztaság ahelyett, hogy pozitívan járulna hozzá a város és lakói jövőjéhez" – mondta.

Steve Rotheram, Liverpool City városrészének polgármestere szerint a döntés "retrográd lépés volt, amely nem tükrözi a helyszínen zajló események valóságát".

Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott jelentés számos problémás fejlesztést említ a helyszín státuszvesztésének okaként, többek között az 5,5 milliárd font értékű Liverpool Waters fejlesztést, valamint a vízparton és az északi dokkban végbement változásokat. Az értékelés szerint a Bramley-Moore Dock új futballstadionjára benyújtott engedélyezési terv szintén "hátrányosan" befolyásolta a hely hitelességét.

Liverpool ingatlanfejlesztési szempontból rendkívül értékes Mersey parti területe valóban igen dinamikusan fejlődik, újabb és újabb magasházak és egyéb nagyléptékű létesítmények sorakoznak fel az egykor a város jelképének számító, három gráciaként emlegetett, elegáns épületek mellé, melyek meghatározó szerepe egyre csökken a folyóparti látványban. Persze a belváros egésze is folyamatos átalakuláson megy át. Napjainkban már egyre nehezebb olyan hangulatos utcákat találni, mint amelyekben hatvan évvel ezelőtt a Beatles születéséhez is hátteret adó kis klubok működtek egykor. De talán a szupergagyi TikTok sztárok évtizedeiben nincs is szükség ilyesmire.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások