hír épületek

Építési engedélyt kapott a Kelenföld Indóház


Ware-Nagy Orsolya | 2021.07.13

Kezdődhet a kelenföldi vasútállomás régi épületének felújítása, ugyanis megkapták az építési engedélyt, számolt be Vitézy Dávid, a múzeum igazgatója posztjában. Itt jön majd létre a Közlekedési Múzeum legújabb tagintézménye, vasúttörténeti kiállítóhely, rendezvénytér és találkozóhely lesz.

Budapest Fővárosi Kormányhivatala július 8-i határozatában megadta az építési engedélyt a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumnak Kelenföld vasútállomás egykori indóházának felújítására. Az engedélyes tervek birtokában folytatódhat a munka, a következő lépés a kivitelezési közbeszerzés kiírása. (A Kelenföld állomásépület megmentését kormány 2021 februárjában kiemelt beruházássá nyilvánította.)

Az Indóház eredeti karakterét visszaállító műemléki helyreállítás mellett az épület új közösségi-kulturális funkcióját gazdagító kortárs bővítménnyel egészül ki. A műemléki védettség alatt álló, 137 éves épület ezzel megmenekül az enyészettől. A Múzeum az építész stúdiót bízta meg az építészeti tervek elkészítésével. A MÁV az épületet már nem használja, nem csak romos állapota miatt, hanem azért sem, mert a 4-es metró átadásával az érdemi állomási funkciók az aluljáróba helyeződtek át, az Indóház kiesik a fő utasáramlatokból.

A Kelenföld Indóház fő attrakciója egy több száz négyzetméter alapterületű terepasztal lesz, amely a vasúttörténeti kiállításhoz szervesen kapcsolódva mutatja be a városon belüli vasúthálózat jelentőségét, funkcióját. A kulturális kínálatot időszaki kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások és közösségi programok színesítik majd. Ezeken felül az épület kiegészül egy vasúti tematikájú múzeumkerttel, és egy kilátópontként, trainspotter-helyként is szolgáló új, kortárs terasszal a vasút felé. A tervek szerint egy bisztró is helyet kap az épületben, előtte, szabadtéren pedig az indóházzal közel egyidős gőzmozdony fog állni.

Forrás: Újbuda.ittlakunk.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások