Ware-Nagy Orsolya | 2020.02.05

A 2020. évi, XVII. Nemzetközi Építészkongresszus hívószava: Ép-ítés, gyógyító építészet. A spanyol Cruz y Ortiz építésziroda tevékenységét Antonio Ortiz fogja bemutatni.

Megkezdődött a jelentkezés az Építészkongresszusra: jelentkezéshez és a tervezett program megtekintéséhez kattintson ide!

Időpont: 2020. március 6., péntek
Helyszín: Puskás Aréna új konferenciaközpontja (1146 Budapest, Istvánmezei út 3-5.)

Antonio Ortiz 1971-ben diplomázott Madridban, vendégprofesszor volt a Lausanne-i, a Zürichi, a Harvard, a Cornell és a Columbia Egyetemen, 2004 óta a Sevillai Egyetem címzetes egyetemi tanára, idén a Delfti Műszaki Egyetem és a genfi HEPIA vendégprofesszora. 1971 óta dolgozik együtt Antonio Ortizzal, jelenleg Sevillában, Madridban és Amszterdamban van irodájuk. Ismertebb épületeik: az Atletico Madrid stadionja Madridban, az amszterdami holland nemzeti múzeum (Rijksmuseum), a spanyol pavilon a Hannoveri Világkiállításon, a bázeli vasútállomás bővítése, a Sevillai Közkönyvtár. Számos díj kitüntetettje, így az Arany Építészeti Medál, a Spanyol Nemzeti Építészeti Díj, emellett az AIA tiszteletbeli tagja, és a Holland királyi Oroszlán Rend Lovagja. Számos monográfia jelent meg a Cruz y Ortiz Arquitectos iroda munkásságáról vezető építészeti kiadóknál.

A Metszet hamarosan megjelenő 2020/1. számában bemutatjuk az amszterdami Rijksmuseum felújítását. Részletek a cikkből:

"Mivel már korábban is több kiállítási helyre volt szükség, az udvarokat be kellett építeni, ami a természetes fény hiányához vezetett. Szinte egy labirintus jött létre, amelyben a látogató nem tud tájékozódni, hogy hol is van."

"Az udvarok kinyitásával és összekapcsolásával létrejött nagyvonalú tér a látogatók számára szükséges minden fontos funkciónak helyt ad, és az épület nagyvonalúsága által megkövetelt méretű előcsarnokot biztosít. Ebbe a csarnokba érkezünk a központi átjárón át, és a kiállítási vezetések ezen a ponton kezdődnek, az eredeti elegáns lépcsőkön keresztül."

Antonio Ortiz az alábbi videón a múzeum felújításáról és bővítéséről beszél (angol felirattal):

Böngésszen a Cruz y Ortiz iroda munkái között honlapjukon!

A Metszetre itt lehet előfizetni.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások