cikk

Equitone szálcement homlokzatok az építészetben

Építész és építészhallgatói pályázat 2021


d.adel | 2021.05.26

A föld őselemeinek egysége áll a környezetbarát szálcement homlokzatburkolatokat gyártó Equitone által meghirdetett 1 100 000 Ft összdíjazású pályázat középpontjában.

Az olyan szektorok mellett, mint az olajkitermelés vagy az autógyártás, az építőiparnak is jelentős szerepe van egy fenntarthatóbb világ megteremtésében. Az építészek, szakági szereplők úgy vehetik ki részüket ebből, hogy projektjeik minél kevesebb negatív hatást gyakoroljanak környezetünkre. Az ő felelősségük, hogy energiatakarékos épületek szülessenek.

Az országos pályázat célja – az építészek munkájának elismerése mellett – az anyaghasználat változatosságának és az Equitone szálcement lapokkal burkolt épületek sokszínűségének bemutatása. Fontos az egyre inkább elvárt és népszerű, a környezettudatosságot fókuszba állító, felelős tervezői gondolkodás elterjedése.

Ludwig Hatschek, amikor a 19. század vége felé feltalálta a szálcementet, a föld alapelemeit használta fel anyagához: ásványi anyagokat, vizet, levegőt és tüzet (hőt) egyesített, mindezt egyszerű elegyítési eljárással. Ez a gyártási eljárás minden Equitone homlokzati panelt sajátos szálcement textúrával tesz egyedivé és értékessé, megtartva a jellegzetes anyagában színezett, nyers, valódi karaktert.

Az elmúlt években beérkezett pályamunkák jól mutatják, hogy mára nem csupán elegáns lakóépületeken jelenik meg az Equitone szálcement homlokzatburkolat, de a középületeket tervezők körében is népszerű ez a tartós és szép anyag igazodva a kor építészeti igényeihez.

Az elmúlt évek pályázatain induló cégek számára, ismerve a termék minőségét, nem volt kérdés, hogy a pályázat után is folyamatosan használják a szálcement lapokat.

Tóth Projekt Építésziroda/ Tóth László vezető tervező – családi ház:
„A pályázatra nevezett családi ház szálcement borítást kapott, amit azóta több épületünknél is használunk. Nem csak azért, mert nem találtunk egyéb alternatívát, hanem mert egyszerűen nincs más, ami ilyen szépséget adna. Kedveljük a természetességét, a maszatosságát és fontos, hogy most már megvan hozzá a szakember gárdánk is.  2018-ban első helyezést értünk el az Equitone pályázatán, amire nagyon büszkék vagyunk. Úgy tervezzük, hogy idén is elindulunk.”

Zsuffa és Kalmár építész műterem / Zsuffa Zsolt vezető tervező – családi ház: 
„A III. kerületben egy több generációs családi házzal pályáztunk, amire 2019-ben különdíjat kaptunk. Azért indultunk, mert nem csak, hogy egy nagyon jó anyagról van szó, amellyel beton hatású felületeket lehet létrehozni, hanem mert igazán elegáns külsőt kölcsönöz az épületnek. A finom szálacskák élő felületként hatnak, ezért szeretjük és természetesen azóta más épületeknél is használjuk.”

Hajnal Építésziroda Kft. / Hajnal Zsolt és Kendelényi Péter – Metrodom Panoráma:
„Olyan termékről beszélünk, mely minőségi megjelenést biztosít épületeinknek. Több alkalommal is használtuk, használjuk, így nem volt kérdés, hogy elindulunk a pályázaton. 2019-ben második helyezést értünk el.”

Ismét két kategóriában várják a beérkező pályamunkákat:

­Az építészek esetében pályázni megépült épülettel a terv dokumentációjának benyújtásával lehetséges, a felhasznált Equitone anyag pontos helyének, fajtájának és méretének megjelölésével.

Az építészhallgatók bármilyen funkciójú épület tervével, mint hallgatói munkával indulhatnak, amely lehet diplomaterv, komplex tervezés, egyéb féléves terv, vagy a hallgató kifejezetten e pályázat céljára készített munkája.

Feltétel azonban, hogy a benyújtott terveken egyértelműen az Equitone szálcement homlokzatburkolati rendszereket használja és a benyújtott pályamű esetén alkalmazza az a tervezési szabályokat.

 A pályázat benyújtási határideje: 2021. augusztus 15.

A zsűri a tervezett épület Equitone anyagok változatos felhasználási lehetőségeit, illetve innovatív megoldásait várja az egyszerűtől a legbonyolultabbig.

A zsűri tagjai 2021-ben

  • Patartics Zorán, Ybl Miklós-, Pro Architectura díjas építész
  • Tima Zoltán, Prima Primissima-, Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas építész
  • Kertész András Tibor DLA, Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas építész
  • Martinkó József: OCTOGON főszerkesztő, kreatív vezető építészkritikus, designelméleti szakember
  • Chwala Gábor, építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök, projekt manager, Equitone

A részletes pályázati kiírás és a benyújtás feltételei elérhetőek a pályázat weboldalán.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások