sebesp | 2023.11.25

Thomas Heatherwick egy városnegyeded álmodott, mely más módon kapcsolódik az emberek érzelmeihez. Örömmel teli és egyedülálló nyilvános hely Tokió számára.

A Heatherwick Studio által tervezett új kerület, Azabudai Hills néven megnyílt Tokió szívében. A 81 000 négyzetméteres projekt egy harmincéves regenerációs folyamat tetőpontja, lakókomplexumokkal, üzletekkel, iskolával, művészeti galériákkal, két templommal, irodákkal és éttermekkel, 24.000 nm-es nyilvánosan elérhető területen. Mind a közterületet, mind a pódiumszintű építészetet a stúdió vezető építésze, Thomas Heatherwick vezette, akinek a tervezése ösztönzi a célirányos kapcsolatokat az ingázók, a lakók és a nyilvánosság között. Ezen a környéken egy fákkal, virágokkal és vízi elemekkel teli zöld oázis egészíti ki a kanyargós útvonalakat és a járható tetővonulatokat, amelyek felfedezésre és összejövetelekre hívnak.

Heatherwick víziójára építve az Azabudai Hills kerület Tokió régi és új építészetének szembeállítását tűzte ki célul. Itt a nagy és kis épületek egymáshoz simulnak, a lakosok és a látogatók találkozhatnak, és egy egyedülálló környezetet tapasztalhatnak meg, amely kiterjedt nyilvános kerteket, központi teret és a The Cloud rendezvényteret foglalja magába. A telek harmincéves felújítása során több mint 300 lakossal és vállalkozással dolgoztak együtt a fejlesztők, hogy új életre keltse a kerületet. Az eredeti bérlők és vállalkozások több mint 90%-a úgy döntött, hogy visszatér az új kerületbe. A fejlesztés részeként a Heatherwick Studio megtervezte első iskola épületét, a The British School of Tokyo-t. 15 000 négyzetméterével ez a legnagyobb nemzetközi iskola a város szívében, és teljes mértékben kihasználja a helyi klímát áramló szabadtéri tanulási és szabadidős terekkel, amelyek nyolc szintet foglalnak el.

A tervezők az elmúlt 10 évben igyekeztek a bőre alá bújni mindannak, amitől jellegzetesen tokiói, ugyanakkor valami új jöhet létre, friss és lágy kortárs épített környezet. Változatos, intrikus kilátásokat és felfedezésre váró tereket akartak teremteni. Különböző tervezési családok találkozása egy helyen. Becslések szerint évente huszonöt-harminc millió ember keresi fel ezt az új nyilvános negyedet. Ezenkívül az Azabudai Hills jó úton halad afelé, hogy az egyik legnagyobb projekt helyszín legyen, amely megkapta az előzetes WELL-tanúsítványt, a legmagasabb szintű LEED Neighborhood Development tanúsítványt a vegyes felhasználású fejlesztésekhez, valamint a LEED BD+C tanúsítványát.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások